Κλοπές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού σε 4 δημόσια νοσοκομεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η "κακή" αρχή έγινε με τον Άγιο Σάββα" στην Αθήνα από όπου εκλάπησαν μέσα στη νύχτα γαστροσκόπια αξίας 400.000 ευρώ. Χθες το πρωί διαπιστώθηκε αντίστοιχη κλοπή στο Νοσοκομείο Βόλου και σήμερα τα ξημερώματα εκπλάπησαν τα ίδια μηχανήματα από το Νοσοκομείο Λαμίας αλλά και από το Νοσοκομείο Λάρισας, αξίας άνω των 100.000 ευρώ...

Είναι σαφές πια ότι οι κλοπές οργανώνονται εκ των έσω, αλλά όχι εκ των έσω των νοσοκομείων αλλά κάποιας εταιρίας που εμπορεύεται ή κάνει συντήρηση των μηχανημάτων αυτών. Και για να είμαστε σαφείς, δεν είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται «εταιρία» αλλά «υπάλληλος εταιρίας» που δίνει πληροφορίες για τα αντίστοιχα τμήματα των νοσοκομείων και τα μηχανήματα που διαθέτουν.

Όπως λένε οι ειδικοί, τα γαστροσκόπια και κολονοσκόπια που εκλάπησαν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός της χώρας καθώς φέρουν σειριακό αριθμό και δεν θα μπορούν να τα επισκευάσουν σε περίπτωση βλάβης. Τίποτα δεν τους εμποδίζει ωστόσο να τα στείλουν σε όμορες χώρες (πχ Αλβανία) και εκεί να χρησιμοποιηθούν κανονικά ή και να πωληθούν ως ανταλλακτικά…

Εντύπωση προκαλεί επίσης το θράσος που επιδεικνύουν αυτοί που διαπράττουν τις κλοπές καθώς στο Βόλο ο κλέφτης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με γιατρό και αναγκάστηκε να διαφύγει από παράθυρο παίρνοντας μόνο ένα μηχάνημα. Ήταν δηλαδή μέρα μεσημέρι που αποφάσισε να διαπράξει την κλοπή.

Τίθεται επίσης ζήτημα της φύλαξης των νοσοκομείων και του πανάκριβου ιατροτεχνολογικού που διαθέτουν σε κάποια τμήματα, πόσο μάλλον μια εποχή που η αντικατάστασή τους είναι εξαιρετικά δύσκολη!