Κλείνουν ξανά τα φαρμακεία;

  • Iatropedia
Μπροστά σε νέο κύμα κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών φαίνεται ότι βρίσκονται οι ‘Έλληνες ασθενείς καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα εξαιτίας χρεών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και νέων μέτρων της τρόικας και της κυβέρνησης που χτυπούν το εισόδημα του φαρμακοποιού.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Νέα ταλαιπωρία δεν αποκλείεται να ζήσουν οι Έλληνες ασθενείς το επόμενο διάστημα καθώς οι φαρμακοποιοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την έκρηξη.

Πολλά φαρμακεία δεν έχουν εισπράξει ακόμη τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ που τους οφείλει ο Οργανισμός για συνταγές ακόμη από τον Ιανουάριο. Ενδεικτική η περίπτωση των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης. Γι αυτό και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος της πόλης με πρόσφατη επιστολή του στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προειδοποιεί ότι δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις.

Ωστόσο η μη καταβολή των οφειλών φαίνεται ότι είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα.

Οι φαρμακοποιοί καιρό τώρα είναι σε αναβρασμό εξαιτίας της μείωσης του ποσοστού κέρδους από διάφορα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Και το χειρότερο για τον κλάδο είναι πως δε θα αποφευχθεί άλλο ένα χτύπημα το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση έπειτα από πιέσεις της τρόικας, θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να ανοίξει την αγορά στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ώστε να μπορούν να διατεθούν και σε άλλα σημεία λιανικής πώλησης όπως είναι για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ.

Το συγκεκριμένο μέτρο όμως θα πλήξει σε μεγάλο ποσοστό τα κέρδη των φαρμακοποιών οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα 12.000 φαρμακεία που υπάρχουν σε όλη τη χώρα επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Παρ αυτά όπως όλα δείχνουν η ρύθμιση δε θα αποφευχθεί γεγονός βέβαια που κάνει ακόμη πιο εκρηκτικό το κλίμα στους κόλπους του κλάδου ο οποίος ετοιμάζεται για να νέο κύμα κινητοποιήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το όραμα του Λυκουρέντζου τώρα και σε …ΦΕΚ! Τι οραματίζεται ο υπ.Υγείας

Ρευστό της τελευταίας στιγμής για το Aids! Οι κόντρες και τα μαχαιρώματα στο υπ.Υγείας

Γιατροί στο πλευρό των εκπαιδευτικών! Τι λέει η ΟΕΝΓΕ

Δωρεάν εξετάσεις για τοξόπλασμα σε μέλλουσες μανούλες

Γιατί ο διαβήτης εμφανίζεται συχνότερα σε μικρά παιδιά;