Κλείνουν οργανισμοί του Υγείας. Προς λουκέτο το ΕΚΕΠΥ;

  • Iatropedia
Καιρό τώρα, από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας, υπήρχε ο προβληματισμός για το ποιοι οργανισμοί ή φορείς θα πρέπει τελικά να βάλουν λουκέτο. Τώρα μετά τις πιέσεις της τρόικα, μπαίνουν στο τραπέζι εκ νέου οι φορείς που θεωρούνται ανενεργοί. Τι θα γίνει με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Το ΕΚΕΠΥ που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο με τον ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι, καιρό τώρα είχε μπει στο στόχαστρο των ιθυνόντων του υπουργείου Υγείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχετικές συζητήσεις είχαν ξεκινήσει ήδη επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου.

Πολλοί άλλωστε θεωρούν ότι δεν επιτέλεσε το ρόλο για τον οποίο δημιουργήθηκε.

Είχε συσταθεί πριν από μερικά χρόνια, προκειμένου να συντονίζει όλη την κίνηση στο ΕΣΥ. Από το να γνωρίζει που υπάρχουν κενά κρεβάτια εντατικής και να στέλνονται απ ευθείας οι ασθενείς, μέχρι ποια κλινική είναι άδεια σε κάθε νοσοκομεία ώστε να προωθούνται περιστατικά αλλά και πολλά άλλα.

Τελικώς όμως μετά από πολλές παλινωδίες οι περισσότερες αρμοδιότητες πέρασαν και πάλι στο ΕΚΑΒ που σήμερα μάλλον επιτελεί και ρόλο συντονιστή παρά μόνο διάθεσης ασθενοφόρων.

Στο ΕΚΕΠΥ απασχολούνται σήμερα αρκετοί εργαζόμενοι στους οποίους βέβαια έχει φθάσει η πληροφορία πως ο φορέας τους είναι πρώτος πρώτος στη λίστα των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων (ως ήπια λύση).

Βέβαια επειδή το ΕΚΕΠΥ είναι ένας πρώτης τάξεως οργανισμός για διορισμό…προέδρων και όχι μόνο, είναι πιθανό ακόμη και να διατηρηθεί για εσωτερικούς κυβερνητικούς λόγους.

Αν όμως πάρει το δρόμο του λουκέτου, οι εργαζόμενοι είτε θα μεταφερθούν στο ΕΚΑΒ (όσοι έχουν μόνιμες συμβάσεις) είτε σε άλλο φορέα χωρίς να αποκλείεται κάποιοι να μείνουν και εκτός.

Δήμητρα Ευθυμιάδου