Κλινική μελέτη οδήγησε σε τραγωδία με 1 νεκρό και 5 να χαροπαλεύουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η υπουργός Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόλ Τουρέν, 90 άτομα έχουν λάβει το φάρμακο που οδήγησε έναν άνθρωπο στον θάνατο και πέντε ακόμα να νοσηλεύονται σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Όλοι τους ήταν εθελοντές, άνδρες ηλικίας από 28 ως 49 ετών, που συμμετείχαν σε κλινική μελέτη για νέο φαρμακευτικό σκεύασμα της εταιρείας Bial.

Η κ. Τουρέν διευκρίνισε ότι τα θύματα μετείχαν σε μια ομάδα που είχε λάβει πολλές φορές το συγκεκριμένο σκεύασμα, σε διάφορες δοσολογίες και τόνισε ότι αυτό που συνέβη είναι «πρωτοφανές» στα χρονικά στη Γαλλία. Η υπουργός παραχώρησε μάλιστα συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ρεν, όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς.

Πριν χορηγηθεί το φάρμακο στους ανθρώπους είχαν γίνει δοκιμές σε ζώα. Η υπουργός διέψευσε τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα, σύμφωνα με τις οποίες επρόκειτο για ένα παυσίπονο που περιείχε κάνναβη ή παράγωγά της. Και εξήγησε ότι πρόκειται για φάρμακο που επηρεάζει το ενδοκανναβινοειδές σύστημα και ότι υποτίθεται ότι καταπολεμούσε το άγχος και άλλα προβλήματα διάθεσης.

Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε αυτές τις παρενέργειες στους εθελοντές, αν ήταν δηλαδή η σύσταση του φαρμάκου ή αν έλαβαν πολύ υψηλή δόση.

Την δοκιμή είχε αναλάβει από το καλοκαίρι το κέντρο ιατρικών ερευνών Biotrial για λογαριασμό της εταιρείας Bial.

Η Bial είναι μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες της Πορτογαλίας. Ιδρύθηκε το 1924 και, σύμφωνα με τον ιστότοπό της, διαθέτει φάρμακα για διάφορες παθήσεις του νευρικού, καρδιαγγειακού και αναπνευστικού συστήματος, αντιβιοτικά και αντισταμινικά.

Για τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων στη Γαλλία απαιτείται η έγκριση των υγειονομικών αρχών.