Κλινικάρχες: Ο ΕΟΠΥΥ δεν πληρώνει και το πλαφόν έρχεται να βάλει την …ταφόπλακα

  • Iatropedia
Για δεύτερη φορά προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών εξαιτίας του πλαφόν που επιβλήθηκε με πρόσφατη απόφαση του υπηρεσιακού υπουργού Υγείας, Θάνου Δημόπουλου. Η πρώτη προσφυγή είχε γίνεικατά της αντίστοιχης ενέργειας στην οποία προβεί τον Νοέμβριο του 2014 ο τότε υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης. Εξάλλου, τοπροεδρείο της ΠΕΙΚ καλεί τον ΕΟΠΥΥ να εκπληρώσει άμεσα τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τους παρόχους του από το 2007 έως σήμερα δηλαδή περίπου 700 εκατ. ευρώ. "Σε διαφορετική περίπτωση, η κατάρρευση του Ιδιωτικού τομέα θα έχει υπευθύνους με ονοματεπώνυμο".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η ενέργεια αυτή της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (η πρώτη προσφυγή) δεν έχει ως σήμερα εκδικαστεί στο ΣτΕ…

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΠΕΙΚ, η διαφορά μεταξύ των δύο υπουργικών αποφάσεων είναι η αφαίρεση από την νέα δύο κριτηρίων του αλγόριθμου, βάσει του οποίου θα ορισθεί αναδρομικά για το 2014 το ανώτατο πλαφόν πληρωμής για κάθε κλινικη για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν το 2014. Αποτελεί όμως μνημονιακή μας υποχρέωση, και γι΄αυτό την έβγαλε ο κ. Δημόπουλος.

Όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες κλινικών, πρόκειται για αναχρονιστικό και προβληματικό μέτρο που ως μαθηματικό μοντέλο είναι λανθασμένο, διότι έχει ως αποτέλεσμα αναντίστοιχες κατανομές για απόλυτα αντίστοιχες κλινικές.

Δεν εφαρμόζεται εξάλλου σε καμία χώρα του κόσμου, επειδή ο συγκεκριμένος αλγόριθμος παρουσιάσθηκε προ ετών σε συνέδριο και αντιγράφεται σήμερα.

Επίσης, κατατάσσουν τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) σε συντελεστές βαρύτητας τελείως ατεκμηρίωτα, χωρίς να στηρίζονται σε καμία εμπεριστατωμένη μελέτη ή διεθνή πρακτική και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, ωφελώντας τις κλινικές που διενεργούν επεμβάσεις μεγάλης βαρύτητας.

Και βέβαια δεν είναι διαφανής, καθώς κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η κατανομή που θα κάνει ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει σκόπιμα αλλοιωθεί προς όφελος συγκεκριμένου παρόχου ενώ απομυζά πόρους του ανεπαρκή προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ από τις μεσαίες κλινικές που νοσηλεύουν ασθενείς πιο χαμηλής βαρύτητας ΚΕΝ και τους μεταφέρει στις μεγάλες.