Κλίνες ΜΕΘ: Κανείς δεν ξέρει πόσες είναι διαθέσιμες καθημερινά εκτός λεκανοπεδίου

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ΠΟΕΔΗΝ
Στην Αττική, τα νοσοκομεία ενημερώνουν καθημερινά το ΕΚΕΠΥ και το ΕΚΑΒ για τις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και έτσι η κεντρική διοίκηση είναι πάντα ενήμερη για τα νοσοκομεία με ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ όπως και για την κατάσταση κάθε ασθενούς που διεκδικεί την εισαγωγή του σε Μονάδα. Τι γίνεται όμως εκτός Αττικής;

Κάθε φορά που ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενός νομού εκτός της Αττικής παραλαμβάνει έναν ασθενή σε σοβαρή κατάσταση, τηλεφωνούν στα νοσοκομεία του ίδιου και των όμορων νομών για να πληροφορηθούν αν υπάρχει ελεύθερη κλίνη ΜΕΘ. Η ενημέρωση δίνεται αποκλειστικά και μόνο από το κάθε νοσοκομείο. Και δεν μπορεί να ελεγχθεί ή να συντονιστεί κεντρικά.

Αυτό από μόνο του δείχνει την ανοργανωσιά και την έλλειψη συντονισμού την ώρα της μεγάλης ανάγκης για τους πολίτες. Μεγάλα, νομαρχιακά νοσοκομεία που πολλά εξ αυτών βρίσκονται μέσα σε πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων ή και κοντά σε εθνικές οδούς που συμβαίνουν πολλά ατυχήματα, δεν έχουν κεντρικό συντονισμό με το ΕΚΑΒ!

Το θέμα αναδείχτηκε με τον χειρότερο τρόπο στην περίπτωση της 17χρονης που τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στην Αμφιλοχία και την έκαναν «βόλτες» από την Λαμία στην Λάρισα και πάλι πίσω στη Λαμία για να υποβληθεί σε μια αξονική τομογραφία και να χειρουργηθεί. Όταν το iatropedia έκανε ρεπορτάζ για το θέμα, ρώτησε παράγοντα του ΕΚΕΠΥ αν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δεν είχε όντως διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ώστε να χειρουργηθεί εκεί η 17χρονη και η απάντηση που πήραμε ήταν αφοπλιστική: «Λένε ότι δεν είχαν. Αλλά κανείς δεν μπορεί να το ξέρει σίγουρα αυτό. Απλά δεν έχουμε λόγο να μην πιστεύουμε τους υπεύθυνους».

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/choris-axoniko-n-lamias-choris-klini-meth-pan-larisas-cheirourgoun-sta-tyfla-oi-giatroi/75818/

Κατά τα άλλα βγάζουν νομοσχέδια στην Αριστοτέλους για τα γραφεία παραπόνων στα νοσοκομεία και για την αποκέντρωση στην ψυχική υγεία. Δημοσιεύουν και ΦΕΚ με πρόσληψη 13 γιατρών!