Κλίμα έντασης αλλά και αποφασιστικότητας στην αυριανή συνάντηση στον ΠΦΣ

  • Iatropedia
Αύριο στη 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των φορέων που εμπλέκονται στην διακίνηση του φαρμάκου με τους φαρμακοποιούς να έχουν πει ήδη "όχι" στην πρόταση του ΕΟΠΥΥ να τους πληρώσει το 50% των χρωστούμενων. Εν τω μεταξύ, καλά είναι τα νέα για τα ελληνικά, επώνυμα γενόσημα μετά από παρέμβαση του υπουργού Υγείας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν πληρωθεί ακόμη ούτε ευρώ για το 2015 με αποτέλεσμα να τους χρωστά αυτήν την στιγμή ο ΕΟΠΥΥ 160 εκατ. ευρώ.

Δίπλα τους ο ΣΦΕΕ, η ΠΕΦ και όσοι άλλοι εμπλέκονται με την διακίνηση του φαρμάκου στην χώρα, «στενάζουν» από την έλλειψη ρευστότητας που έχει προκαλέσει η άτυπη στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ προς όλους τους παρόχους του.

Τα θέματα τέθηκαν και σε προηγούμενη σύσκεψη των ίδιων παραγόντων κατά την οποία ζητήθηκε και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Αντιστοίχως, σε ευρεία σύσκεψη των προέδρων των φαρμακευτικών συλλόγων της χώρας και του ΔΣ του ΠΦΣ, εκφράσθηκε έντονη ανησυχία μπροστά στην αδυναμία πληρωμής του ΕΟΠΥΥ.

«Εξακολουθούμε να ζητάμε την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό γιατί η Υγεία και το Φάρμακο πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης» , τόνισε ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος.

Καλό νέο για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Από αυτήν την εβδομάδα παρέχεται η δυνατότητα να συνταγογραφούνται γενόσημα με την εμπορική τους ονομασία, γεγονός επιτρέπει στις εταιρείες να διαθέτουν τα προϊόντα τους χωρίς τον φόβο να αντικαθασταθούν από άλλα στο φαρμακείο…

Το μέτρο προβλέπει εγκύκλιο του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή και θεωρείται ότι παρέχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα επώνυμα ελληνικά γενόσημα παρέχοντας στον ασθενή την δυνατότητα σε γιατρό και ασθενή να χρησιμοποιούν συγκεκριμένη θεραπεία.