Κυβέρνηση προς φαρμακοποιούς: «Πληρώνουμε γιατί δε σταματάτε τις κινητοποιήσεις»;

  • Iatropedia
Έκκληση προς τους φαρμακοποιούς να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους κάνει για άλλη μια φορά η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία μάλιστα επικρίνει τον κλάδο για τη συνέχιση της άρσης της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους παρότι πλήρωσε και τη δεύτερη δόση των οφειλομένων.

Τελειωμό δεν έχει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι συνεχίζουν να αγοράζουν τα φάρμακά τους με μετρητά από την τσέπη τους αφού οι φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μη δίνουν σκευάσματα με πίστωση.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες άλλοι ασθενείς ταλαιπωρούνται για να βρουν τα φάρμακά τους τα οποία απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων αλλά και από τα νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας κατέβαλε τη δεύτερη δόση των χρεών προς τον κλάδο αλλά παρόλα αυτά οι Φαρμακοποιοί συνεχίζουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, με τον Φαρμακευτικό Σύλλογος της Αττικής, μάλιστα, να ξεκαθαρίζει πως θα σταματήσει μόνο όταν καταβληθεί το σύνολο των οφειλών του 2012 και του 2011.

Επικριτικό στη στάση αυτή των Φαρμακοποιών εμφανίζεται το Υπουργείο Υγείας, το οποίο υπογραμμίζει: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι, παρά την τήρηση των δεσμεύσεων, ο κλάδος των φαρμακοποιών συνεχίζει την αναστολή της πίστωσης προς τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, μη ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης για παύση των κινητοποιήσεων εν μέσω προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων ασφαλισμένων». Το υπουργείο μάλιστα καλεί τον κλάδο «να εκτιμήσουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται και να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση του ευρύτερου κοινωνικού συμφέροντος».

Στο μεταξύ επιχειρείται από το υπουργείο Υγείας να τηρηθούν οι προθεσμίες του χρονοδιαγράμματος για την πληρωμή των Φαρμακοποιών δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης του φορέα.

Μετά την πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των 75 εκατομμυρίων ευρώ, στις 25 του Μάη, καταβάλλεται η δεύτερη δόση των 125 εκατομμυρίων, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις οφειλές Μαρτίου και Απριλίου.

Η επόμενη δόση έχει οριστεί για τα μέσα Ιουνίου, με την οποία θα αποπληρωθούν οι δύο μήνες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, οι Υπουργοί Υγείας και Εργασίας, κ. κ. Χ. Κίττας και Α. Ρουπακιώτης συνεχίζουν, σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τους διοικητές των εμπλεκόμενων ασφαλιστικών Ταμείων και κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, τις ενέργειες για την εισροή των χρηματικών ποσών που απαιτούνται για την πλήρη υλοποίηση των δεσμεύσεων του χρονοδιαγράμματος έως τα μέσα Ιουνίου.

Μάλιστα, εκτιμάται πως τα ποσά αυτά θα βρίσκονται στη διάθεση και της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές.