Κοινωνικό κράτος και εξυγίανση χωρίς χρήματα θα προσπαθήσει ο υπουργός στην Υγεία

  • Iatropedia
Την αριστερή ιδεολογία, με πρακτικές άκρατου φιλελευθερισμού θα προσπαθήσει να συνδυάσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που παρά τα ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια του προϋπολογισμού για την Υγεία και το Φάρμακο, ελπίζει και προσπαθεί ήδη να κάνει προσλήψεις, ανατροπές και εξυγιάνσεις. Καλή επιτυχία, αλλά άλλο να τα λες αυτά ως συνδικαλιστής, κι άλλο να κάθεσαι στην "ηλεκτρική καρέκλα" της Αριστοτέλους και να καλείσαι για πρώτη φορά να κάνεις πράξεις τις ιδεολογίες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Υπό προϋποθέσεις μπορεί κάποιος να εφαρμόσει προοδευτικά μετρα χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με το μνημόνιο»… Αυτό πιστεύει ο Ανδρέας Ξανθός καθώς όπως είπε χθες στην ομιλία του στην Βουλή, » υπάρχουν τομείς προνομιακής παρέμβασης μιας αριστερής κυβέρνησης εντός του μνημονίου , όπως η προοδευτική μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα με δικαιότερη κατανομή βαρών και αναδιανομή του πλούτο , όπως η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, την ΠΦΥ και την ψυχική υγεία , όπως η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομία , οι θεσμικές αλλαγές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής και του πελατειακού συστήματος και τόσα άλλα».

Μάλιστα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει παραδοχή και αποδοχή στα μνημόνια (που μέχρι πριν από λίγου μήνες «σκίζαμε») αλλά εξαγγελίες για μια δικαιότερη κοινωνία υπό την σκέπη της αριστερής ιδεολογίας.

Αν αυτό είναι εφικτό, τότε ένα καινούργιο σύστημα γεννιέται και θα ονομαστεί αριστεροφιλελευθερισμός!

Υπάρχουν και άλλοι δύο δρόμοι: Ο ένας είναι να μην εφαρμοστούν κάποια από τα απαιτούμενα μέτρα στο 3ο και πιο σκληρό μνημόνιο. Και ο άλλος είναι να εφαρμοστούν όλα όσα συμφωνήσαμε με τους εταίρους!

Τα δείγματα γραφής πάντως της νέας ηγεσίας είναι εκ πρώτης θετικά, καθώς, όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, «ήδη έχει δρομολογηθεί η 1η δέσμη προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ περίπου 1000 θέσεων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ έχει εγκριθεί με ΠΥΣ η 2η δέσμη με περίπου 2500 γιατρούς -νοσηλευτές- λοιπό παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό για τον ευρύτερο χώρο της Υγείας . Ξέρουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ότι επισπεύτηκαν οι κρίσεις και οι διορισμοί αρκετών μονίμων ειδικευμένων γιατρών στα νοσοκομεία από προκηρύξεις προηγουμένων ετών που είχαν «παγώσει» . Ξέρουν ότι έγινε προσπάθεια , παρά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στην πορεία και τα οποία θα αξιολογηθούν και θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις , να απλοποιηθεί η διαδικασία πρόσληψης επικουρικών γιατρών και να αυξηθεί ο χρόνος των συμβάσεων από 1 σε 2 χρόνια ( για τα επαρχιακά νοσοκομεία) ή και σε 3 χρόνια για ειδικά τμήματα ( ΜΕΘ, ΜΕΝΝ, ΜΤΝ, ΤΕΠ, Ογκολογικά Τμήματα, δομές Ψυχικής Υγείας , ΕΚΑΒ ). Ξέρουν ότι είχε ετοιμαστεί η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για την υγειονομική περίθαλψη των ανασφάλιστων ανθρώπων , χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και γραφειοκρατικά εμπόδια, καθώς επίσης ότι καταργήθηκε η απαράδεκτη υγειονομική διάταξη 39Α που είχε ευνοήσει το στιγματισμό ασθενών και τον κοινωνικό ρατσισμό . Είναι γνωστό τέλος, ότι – σε συνεργασία με ΜΚΟ και ανθρωπιστικές οργανώσεις- δόθηκε πολύ μεγάλη προτεραιότητα στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών και στην υποστήριξη μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ των ιατρείων στις περιοχές πρώτης υποδοχής και σε χώρους φιλοξενίας όπως στον Ελαιώνα».

Όπως ανέφερε χθες στην ομιλία του ο κ. Ξανθός, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας πρέπει να διέπεται από καθολικότητα, ισότητα και αποτελεσματικότητα. Στο πλαίσιο αυτών των αρχών, θα επιδιώξουν στο επόμενο διάστημα:

1. Λειτουργική σταθεροποίηση του Συστήματος Υγείας και η ανάσχεση της αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών , με άμεση αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκ. ευρώ και επιτάχυνση των διαδικασιών για μια πρώτη αισθητή «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο γερασμένο και κουρασμένο σύστημα Υγείας.

2.» Ηθικοποίηση» του Συστήματος και η ανθρωποκεντρική του στόχευση , με ασφαλιστικές δικλείδες ποιότητας και αξιόπιστους ελεγκτικούς μηχανισμούς

3. Αναδιοργάνωση του ΕΣΥ στην κατεύθυνση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας που θα λειτουργεί με βάση τις αρχές της καθολικότητας στην πρόσβαση , της ισότητας στη φροντίδα και της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η υγειονομική κρίση έχει ταξικές διαστάσεις και η αυξημένη ψυχοσωματική νοσηρότητα που καταγράφεται πλήττει κυρίως τους οικονομικά και κοινωνικά αδύναμους .

Εξάλλου, με την ανάπτυξη ενός Εθνικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ( ΠΦΥ) σε όλη τη χώρα που θα βασίζεται στις αποκεντρωμένες μονάδες υγείας γειτονιάς, στα Κέντρα Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, στον οικογενειακό γιατρό με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στην διεπιστημονική ομάδα υγείας, η ΠΦΥθα πάψει να αποτελεί το μεγάλο έλλειμμα του ΕΣΥ.

Και αυτό βέβαια το προσπάθησαν πολλοί τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, αλλά βρήκαν αντικειμενικά εμπόδια «made in Greece».

Ενώ σε ό,τι αφορά το ΕΣΥ ο κ. Ξανθός προανήγγειλλε αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσοκομείων με :

1. Δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών ( ΤΕΠ) – θέσπιση της εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική- διασύνδεση ΤΕΠ-ΕΚΑΒ.

2. Αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος των ραντεβού και της λειτουργίας των Τακτικών Εξωτερικών Ιατρείων , διαφανής λίστα χειρουργείου και διαχείρισης των κλινών ΜΕΘ με στόχο την ισότιμη , έγκαιρη και χωρίς συναλλαγές εξυπηρέτηση των ασθενών

3. Διασφάλιση της λειτουργίας όλων των τμημάτων και κλινικών του ΕΣΥ και ειδικά των ΜΕΘ που χρειάζονται άμεση ενίσχυση για την ανάπτυξη κενών κλινών , αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα γρήγορης στελέχωσής τους με γιατρούς και νοσηλευτές.

4. Αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών και της εφοδιαστικής αλυσίδας των νοσοκομείων

5. Γραφεία δικαιωμάτων των ασθενών στα νοσοκομεία ικανά να παίζουν το ρόλο του «Συνήγορου του Ασθενή».

6. Προώθηση μορφών κοινωνικής οικονομίας στον τομέα των υποστηρικτικών υπηρεσιών των νοσοκομείων 7. Αυστηροποίηση και εκσυγχρονισμός του Πειθαρχικού Συστήματος για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς στην Υγεία και την εδραίωση ενός άλλου εργασιακού και κοινωνικού ήθους στο ΕΣΥ .

Και στην πολύπαθη ψυχική υγεία, θα επιδιώξουν ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ασύλου και της ανάπτυξης τομεοποιημένων, πρωτοβάθμιων και κοινοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας , με σεβασμό των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Προώθηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας με βάση το κοινοτικό μοντέλο παροχής υπηρεσιών και την ανάπτυξη δικτύων, διασύνδεσή της με την ΠΦΥ, ανάπτυξη τμημάτων οξέων ψυχιατρικών περιστατικών στα Γενικά Νοσοκομεία, αξιολόγηση όλων των μονάδων ψυχικής υγείας δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου , περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου. Διοικητική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με μετατόπιση του κέντρου βάρους λήψης αποφάσεων από την κεντρική διοίκηση ( Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου ) στις ΥΠΕ και στις σχεδιαζόμενες Τομεακές Διευθύνσεις Ψυχικής Υγείας (Το.ΔΙ.Ψ.Υ). Αναθεώρηση του νόμου για την ακούσια νοσηλεία για τη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας με έμφαση στην προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών & αναθεώρηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη νοσηλεία ασθενών του «άρθρου 69» . Ενίσχυση των Κοινωνικών Συνεταιρισμών ( ΚΟΙΣΠΕ) που απαντούν και στη θεραπευτική-αποκαταστασιακή ανάγκη των ασθενών και στην οικονομική-αναπτυξιακή.

Τι σημαίνουν κι αυτά; Προσωπικό και έκτακτα χρηματικά κονδύλια. Αν τα βρουν και εφαρμόσουν τους σχεδιασμούς, όπως τους έχουν στα χαρτιά, όντως θα έχουμε όλοι λόγο να πανηγυρίζουμε για μια νέα Ελλάδα. Αν όχι, θα «πανηγυρίσουμε» άλλα πράγματα που δεν είναι της παρούσης!