«Κίνητρα» με παγίδες βλέπουν οι φαρμακοποιοί στην προώθηση των γενοσήμων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τους ζητούν να προωθούν τα γενόσημα στα φαρμακεία τους έναντι των ακριβών πρωτοτύπων και αντί αυτού, να έχουν κάποια οφέλη. Αλλά όπως φαίνεται από τις διατάξεις, και οφέλη δεν θα έχουν και νέα προβλήματα ίσως αποκτήσουν. Ο λόγος για τους φαρμακοποιούς.

Υπό αμφισβήτιση βάζουν οι φαρμακοποιοί τα υποτιθέμενα κίνητρα τα οποία τους παρέχονται από την κυβέρνηση ώστε να χορηγούν περισσότερα γενόσημα. Στο άρθρο 93, παράγραφος 6 του πολυνομοσχεδίου αναφέρονται οι προϋποθέσεις – κίνητρα που δεν φαίνονται ωστόσο να αποτελούν κάτι σημαντικό. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι θα λαμβάνεται υπόψη:

-Πόσες συνταγές εκτελεί από συγκεκριμένο γιατρό και το ποσοστό τους στο σύνολο των συνταγών που εκτελεί κάθε φαρμακοποιός.
-Πόσα φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας εκτελεί και το ποσοστό τους στο σύνολο των φαρμάκων που εκτελεί.
-Το ποσοστό γενοσήμων που εκτελεί στο σύνολο των συνταγών του.

Στη συνέχεια θα γίνεται αξιολόγηση και όποιο φαρμακείο έχει ψηλότερο ποσοστό κατά 1% από το μέσο όρο όλων των φαρμακείων, στο να εκτελεί συνταγές από συγκεκριμένο γιατρό ή σε φάρμακα συγκεκριμένης εταιρίας, θα ελέγχεται. Το ίδιο θα ισχύει φυσικά και για τον τρίτο δείκτη, το σύνολο των γενοσήμων.

Από όσα φαρμακεία ελεγχθούν, όσα βρεθούν να υπερβαίνουν το 10% σε κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια παραπέμπεται να δώσει εξηγήσεις. Και αν βρεθεί να έχει κάνει κάποια παράβαση, θα πληρώσει πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ με παράλληλη διακοπή της σύμβασης από 6 ως 12 μήνες σε περίπτωση μεγάλης υπέρβασης.

Όπως αναφέρουν στο farmakopoioi.blogspot, «πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί παράβαση σε ένα μονοεδρικό φαρμακείο που έχει συνταγές μόνο από έναν αγροτικό γιατρό; Πώς μπορεί να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για ένα φαρμακείο του οποίου οι γιατροί δεν συνταγογραφούν γενόσημα ή κλειδώνουν ή συστήνουν πρωτότυπα; Πώς μπορεί να σταθεί νομικά και ηθικά η εξομοίωση του εκτελεστή της συνταγής, με τον παραγγέλλοντα συνταγογράφο ιατρό (που πολλές φορές κλειδώνει την εμπορική ονομασία του φαρμάκου) και να αναφέρονται και οι δυο στο ίδιο άρθρο περί ποινών;».

Ο φαρμακοποιός δεν έχει την δυνατότητα παρέμβασης παρέμβασης στην επιλογή σκευάσματος από την συνταγή που φέρνει μαζί του κάθε ασθενής από τον γιατρό. Μπορεί μόνο να συμβουλεύσει. Αλλά ως εκεί! Οπότε θα διώκεται για επιλογή άλλου (του γιατρού;).