«Κινήσου μαζί μας» για την Νόσο Πάρκινσον

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Πάρκινσον (11 Απριλίου), η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών, πραγματοποίησε το Σάββατο 9 Απριλίου, θεατρικό δρώμενο στον πεζόδρομο της Πλατείας Κοραή, με τίτλο #KinisouMaziMas και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη νόσο.

Ο κ. Παναγιώτης Ζήκος, νευρολόγος και Πρόεδρος της Επίκουρος-κίνηση, επισήμανε ότι «η νόσος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τις νέες επεμβατικές θεραπείες, που πρέπει να γίνονται νωρίς, την κατάλληλη στιγμή ώστε να γίνει πραγματικότητα το μήνυμα #KinisouMaziMas και να εξαλειφθούν τα πολυάριθμα κινητικά και μη προβλήματα.»

Το δρώμενο παρουσίαζε η εθελοντική Θεατρική Ομάδα 510 και αποτύπωνε δυσκολίες της καθημερινότητας, στιγμές από τη ζωή και τα συναισθήματα ενός ανθρώπου με νόσο Πάρκινσον και μετέφερε ένα μήνυμα αισιοδοξίας, προτρέποντας τους ασθενείς να κινηθούν μαζί μας, με τις Κοινότητες της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση ώστε να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

Σκοπός της εκδήλωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επίκουρος-κίνηση, κ. Παναγιώτη Ζήκο, ήταν να διαδοθεί στο ευρύτερο κοινό η δράση της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση και ιδιαίτερα το πρόγραμμα «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητες Πάρκινσον» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και έξι ακόμα Δήμους του Νομού Αττικής, έτσι ώστε να προσφέρει σε ασθενείς και φροντιστές δωρεάν υποστήριξη, στην περιοχή όπου κατοικούν. Πιο συγκεκριμένα τα μέλη της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση μπορούν να ενταχθούν στις Κοινότητες στο τηλέφωνο 210-2224466 και να συμμετέχουν δωρεάν σε:
-Ομαδικό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας.
-Ομάδες Ψυχολογικής υποστήριξης ασθενών και φροντιστών.
-Μηνιαίες συνάντηση μελών με στόχο την ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις της ασθένειας και την κοινωνικοποίηση.
-Σχολείο φροντιστών.
-Πολιτιστικές εκδηλώσεις, παραδοσιακούς χορούς και Ταϊ Τσι.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων και την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας AbbVie. Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους ηθοποιούς της εθελοντικής Θεατρικής Ομάδας 510, κα Δημητροπούλου Ελένη, Ζυβοπούλου Χρυσούλα και Κουμαριανό Μιχάλη και τον φωτογράφο κο Λυκαβηττό Κώστα για την κάλυψη της δράσης.

Σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ασθένειας του Πάρκινσον καθιερώθηκε το 1997 με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασθένεια Πάρκινσον (EPDA) και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τον ίδιο χρόνο δόθηκε στη δημοσιότητα η «Χάρτα της EPDA», που σκοπό είχε να ενημερώσει τους πάσχοντες από την ασθένεια για τα δικαιώματά τους, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το παγκόσμιο κοινό.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1775 του άγγλου γιατρού Τζέιμς Πάρκινσον. Ο Πάρκινσον το 1817 ανακάλυψε τη συμπτωματολογία της ασθένειας, που πλήττει το νευρικό σύστημα του ανθρώπου και σήμερα είναι γνωστή με το όνομά του.

Ιστοσελίδα: European Parkinson’s Disease Association

Σχετικά με την ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, η Ελληνική εταιρεία εθελοντών και ασθενών με ν. Πάρκινσον, είναι μία Αστική, μη Κερδοσκοπική Εταιρεία. Από το 2008 είναι μέλος της EPDA – European Parkinson’s Disease Association. Αριθμεί περισσότερα από 1700 μέλη σε όλη την Ελλάδα, τα οποία είναι άτομα με ν. Πάρκινσον, φροντιστές, επιστήμονες υγείας και απλοί εθελοντές.

Οι σκοποί της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των μελών, η διευκόλυνση της πρόσβασης σε σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους, η ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με την νόσο, η προαγωγή της επιστημονικής έρευνας για την θεραπεία και την κατανόηση της ν. Πάρκινσον.

Επιπλέον, η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση, στην προσπάθειά της να συνδράμει έμπρακτα στην κοινωνικοποίηση και την ενεργοποίηση των ασθενών, δημιούργησε, από το 2015, το πρόγραμμα «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ – Κοινότητες Πάρκινσον» σε 7 Δήμους του Νομού Αττικής, έτσι ώστε να προσφέρει στους ασθενείς και στους φροντιστές δωρεάν υποστήριξη, στην περιοχή όπου κατοικούν. Πιο συγκεκριμένα:
Ομαδικό πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας Ατόμων με Νόσο Πάρκινσον.
Ομάδα Ψυχολογικής υποστήριξης φροντιστών.
Μηνιαίες συνάντηση μελών με στόχο την ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις της ασθένειας και την κοινωνικοποίηση.
Σχολείο φροντιστών.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Εγγραφές στο πρόγραμμα στο τηλέφωνο 210-2224466 και info@parkinsonportal.gr

Αξιόλογη είναι και η Ομάδα Νεανικής Πάρκινσον, για άτομα με έναρξη της νόσου σε ηλικία νεότερη των 50 ετών, η οποία πραγματοποιεί μηνιαίες συναντήσεις, όπως και η νέα παροχή της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-κίνηση με Χορό (Tango, Παραδοσιακοί χοροί) και Tai Chi για τους ασθενείς.