Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για άντρες που γίνονται γονείς πριν από τα…

  • Iatropedia
Ανησυχητικά μπορούν να θεωρούνται για εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο τα αποτελέσματα έρευνας από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι στην Φινλανδία, σχετικά με την ηλικία πατρότητας και τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που γίνονται πατέρες πριν από την ηλικία των 25 ετών μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου στη μέση ηλικία, σύμφωνα με τα όσα δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health.

Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα που προέρχονται από μια απογραφή του 1950 που συμμετείχαν περισσότεροι από 30.500 άνδρες, οι οποίοι είχαν γεννηθεί μεταξύ 1940 και 1950. Όλοι οι άνδρες είχαν γίνει πατέρες πριν από την ηλικία των 45 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν μέσω ιατρικών αρχείων την πορεία της υγείας τους από τα 45 χρόνια ζωής μέχρι το θάνατο ή μέχρι την ηλικία των 54 ετών.

Περίπου το 15% των ανδρών είχε γίνει πατέρας μέχρι την ηλικία των 22 ετών, ενώ το 29% την περίοδο 22-24 ετών, το 18% στα 25-26 χρόνια ζωής, το 19% στα 27-29 χρόνια και το 19% έγινε πατέρας μεταξύ των ηλικιών 30 και 44 ετών.

Ο μέσος όρος ηλικίας που οι συμμετέχοντες έγιναν για πρώτη φορά πατέρες ήταν στα 25-26 χρόνια, οπότε τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας χρησιμοποιήθηκαν ως σημείο αναφοράς για τα ευρήματα της μελέτης.

Κατά τη διάρκεια των 10 ετών που διήρκεσε η έρευνα, περίπου 1 στους 20 πατέρες πέθαναν, με περίπου το 21% να πεθαίνει από ισχαιμική καρδιοπάθεια και το 16% από αιτίες που σχετίζονται με το αλκοόλ.

Σε σύγκριση με τους άνδρες που έγιναν πατέρες στα 25-26 χρόνια τους, όσοι έγιναν μπαμπάδες πριν κλείσουν τα 22 είχαν 26% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, ενώ οι άνδρες που έκαναν το πρώτο τους παιδί στα 22- 24 είχαν 14% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου στη μέση ηλικία.

Ωστόσο, οι άνδρες που γέννησαν για πρώτη φορά μεταξύ των ηλικιών 30 και 44 ετών βρέθηκε ότι είχαν 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, σε σύγκριση με τους άνδρες που είχαν το πρώτο τους παιδί στα 25 ή 26 χρόνια τους.

Το να γίνει κάποιος πατέρας μεταξύ των ηλικιών 27 και 29 ετών, δεν φάνηκε να έχει καμία επίδραση στην πιθανότητα θανάτου στην μέση ηλικία.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τον κίνδυνο θνησιμότητας από 1.124 αδέλφια που έγιναν πατέρες. Διαπίστωσαν (σε σύγκριση με τα αδέλφια που έγιναν πατέρες στην ηλικία των 25-26χρόνων) ότι εκείνοι που είχαν το πρώτο τους παιδί μέχρι την ηλικία των 22 είχαν περίπου 73% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, ενώ εκείνοι που έγιναν πατέρες στα 22-24 χρόνια είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας.

Τα αδέλφια που έγιναν πατέρες μεταξύ των ηλικιών 30 και 44, όμως, βρέθηκε να έχουν 22% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν το πρώτο τους παιδί στα 25-26 χρόνια.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν μια πιθανή ύπαρξη αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ της ηλικίας πατρότητα σε νεαρή ηλικία και του αυξημένου κινδύνου θανάτου στην μέση ηλικία.

http://www.medicalnewstoday.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ευρώπη εξαρτώνται από το που κατοικεί κάποιος!

Πόσο πιθανό είναι να πάθετε καρκίνο ανάλογα με την ηλικία και το φύλο σας (γράφημα)