Κινδυνεύουν να χαθούν 350 εκατ. των γιατρών;

  • Iatropedia
Το σοβαρό κίνδυνο να χαθούν τα 350 εκατομμύρια ευρώ που χρωστούν τα ασφαλιστικά ταμεία στους γιατρούς επισημαίνουν ειδικοί με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέο φορέα παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (Ι.Σ.Α) με θέμα: «Ε.Ο.Π.Υ.Υ: Παρόν και μέλλον για τον ασφαλισμένο και το λειτουργό Υγείας», ο οικονομολόγος και τ. επιστημονικός συνεργάτης ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε Γιώργος Ρωμανιάς, είναι πιθανό να χαθούν τα χρήματα που χρωστά το Δημόσιο στο Ι.Κ.Α εξαιτίας της αλλαγής του καθεστώτος παροχής υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον κ. Ρωμανιά, υπάρχει πιθανότητα ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ να μην αποδεχθεί τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων απέναντι στους γιατρούς κι εκείνοι να χάσουν τα χρήματά τους που συνολικά φθάνουν τα 350 εκατ. ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη αναστάτωση στον κλάδο δεδομένου ότι οι περισσότεροι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν πληρωθεί επί σειρά μηνών για ιατρικές επισκέψεις ασθενών.

Κατά τα άλλα ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α Γιώργος Πατούλης, στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ πρόχειρο και επικίνδυνο κατασκεύασμα που δεν λαμβάνει υπόψη τις θέσεις των ιατρών και τις ανάγκες των ασφαλισμένων, σύστημα που ξεκίνησε τη λειτουργία του βιαστικά, χωρίς προετοιμασία, χωρίς συμβάσεις και συνταγολόγια, ενώ οι γιατροί έφτασαν να ενημερώνονται για τα ζητήματα λειτουργίας του μέσω μεταμεσονύκτιων SMS!
Για αυτό και ζήτησε από το Διοικητή του νεοσύστατου φορέα Γεράσιμο Βουδούρη, να παραιτηθεί. Επίσης ο ΙΣΑ ζητά αναστολή της λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ και λειτουργία των ασφαλιστικών ταμείων με τα έως τώρα δεδομένα μέχρι να δημιουργηθεί κατόπιν διαλόγου ένας σοβαρός ενιαίος τρόπος συνταγογράφησης. Ακόμη ο κλάδος ζητά οι νέοι γιατροί να μπορούν να συμβληθούν με τα ασφαλιστικά ταμεία.