Κοιλιοπλαστική: Αποκτήσετε την τέλεια κοιλιά!

  • Iatropedia
Μια ιδιαίτερα δημοφιλής επέμβαση στην οποία υποβάλλονται άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έχουν συσσωρευμένο λίπος και χαλαρό δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς και δεν μπορούν να το διορθώσουν ούτε με δίαιτα ούτε με άσκηση είναι η κοιλιοπλαστική. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται; Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται; Πότε είναι εμφανή τα πρώτα αποτελέσματα; Απαντήσεις στο επιστημονιμό άρθρο που ακολουθεί.

Του Γιώργου Σκούρα Πλαστικού Χειρουργού

Η κοιλιοπλαστική αποτελεί την χειρουργική επέμβαση που στοχεύει στη διόρθωση της κρεμάμενης κοιλίας, στην χαλάρωση δηλαδή των κοιλιακών τοιχωμάτων που έχουν προκύψει από την εγκυμοσύνη ή από τη μεγάλη απώλεια βάρους.

Ιδανικοί υποψήφιοι για κοιλιοπλαστική:

Άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι έχουν συσσωρευμένο λίπος και χαλαρό δέρμα στην περιοχή της κοιλιάς, τα οποία δεν διορθώνονται με δίαιτα ή άσκηση.

Γυναίκες, που λόγω εγκυμοσύνης, οι κοιλιακοί μύες και το δέρμα τους έχουν χαλαρώσει τόσο, που δεν είναι δυνατόν να επανέλθουν στη φυσική τους κατάσταση. Η ύπαρξη ραγάδων μετά από την εγκυμοσύνη ενισχύει ακόμη περισσότερο την σωστή ένδειξη για την επέμβαση αυτή.

Άτομα με χαλάρωση του δέρματος και «κρεμασμένη» ή αναδιπλωμένη κοιλιά πάνω από το εφηβαίο, λόγω της αυξομείωσης του σωματικού βάρους.

Ποια είναι η διαδικασία;

Η επέμβαση γίνεται σε οργανωμένη κλινική με γενική ή επισκληρίδιο αναισθησία, αφού προηγηθεί ο κατάλληλος προεγχειρητικός έλεγχος. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 3 ώρες και συνιστάται νοσηλεία 1 ημέρας.

Η τομή γίνεται αρκετά χαμηλά στην κοιλιά, ώστε να κρύβεται εντελώς στο εσώρουχο ή το μαγιό. Για τις πρώτες 3-4 μετεγχειρητικές ημέρες μπορεί να υπάρχει κάποιου βαθμού δυσφορία, που μπορεί εύκολα να αντιμετωπιστεί με χρήση παυσίπονων.

Θα χρειαστεί να φοράτε για ένα μήνα υποστηρικτικό κορσέ.

Ποιες τεχνικές εφαρμόζονται;

Εφαρμόζονται δύο βασικές τεχνικές ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

Mini κοιλιοπλαστική: Με αυτήν την τεχνική αντιμετωπίζουμε μικρού έως μέτριου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς κάτω του ομφαλού.

Κλασική κοιλιοπλαστική: Με αυτήν την τεχνική αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση, που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς και πάνω από τον ομφαλό.

Στην κοιλιοπλαστική, ταυτόχρονα με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, διορθώνεται και η διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών της κοιλιάς, ισχυροποιώντας έτσι το κοιλιακό τοίχωμα.

Ποια η συμβολή της κοιλιοπλαστικής στην αντιμετώπιση των ραγάδων;

Στην κοιλιοπλαστική οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό μέχρι την ηβική σύμφυση, αφαιρούνται, εφόσον αφαιρείται το δέρμα, και εξαφανίζονται. Οι ραγάδες που βρίσκονται από τον ομφαλό και πάνω ή στο πλάγιο της κοιλιάς δεν αφαιρούνται.

Όμως, λόγω της τάσης που υφίσταται το δέρμα, βελτιώνονται στην όψη και μεταφέρονται πιο χαμηλά.

Πόσο καιρό πρέπει να περιμένει μια γυναίκα μετά τον τοκετό για να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση;

Η κοιλιοπλαστική πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 6 μήνες μετά τον τοκετό, ώστε το σώμα της γυναίκας να έχει επανέλθει από μόνο του σε κάποιο βαθμό και να φανεί αν υπάρχει πρόβλημα χαλάρωσης, ενώ δεν πρέπει να γίνει αν ακολουθήσει άλλη εγκυμοσύνη σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους.

Πότε γίνονται εμφανή τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι ορατά αμέσως μετά την επέμβαση και γίνονται βέβαια πιο θεαματικά τους επόμενους μήνες. Μετά την ολοκλήρωση της αποθεραπείας η γυναίκα θα έχει αποκτήσει μια επίπεδη κοιλιά, τονώνοντας την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή της.

Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επέμβασης θεωρούνται μόνιμα, εφόσον εκείνη δεν υποβάλει το σώμα της σε μεγάλες αυξομειώσεις βάρους.

Γιώργος Σκούρας Πλαστικός Χειρουργός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μάθετε τα πάντα για το facelift!

Πως θα κάνετε λιποαναρρόφηση;