«Κι όμως ο Σακχαρώδης Διαβήτης σε αφορά»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν ό,τι χρειάζονται στο 1ο διαδραστικό σεμινάριο, που πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη και με την υποστήριξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ), την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Μητρόπουλος).

Εκεί, οι ειδικοί στον τομέα του διαβήτη, Νικόλαος Τεντολούρης, Χρήστος Σπ. Ζούπας, Ασημίνα Μητράκου και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, θα παρουσιάσουν όλες τις σύγχρονες εξελίξεις στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη.
Αφιερώστε λίγο χρόνο από τη ζωή σας για τη ζωή σας και δεν θα το μετανιώσετε. Συμφιλιωθείτε με το «γλυκύτατο μυστήριο της ζωής» που ακούει στο όνομα Σακχαρώδης Διαβήτης και μάθετε ότι, στην εποχή μας, ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι αρρώστια αλλά τρόπος ζωής.

Ο «γλυκός» μας σύντροφος
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 11.00 π.μ.
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Διοργάνωση

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Τα τελευταία χρόνια ο Νοέμβριος έχει καθιερωθεί παγκόσμια ως ο μήνας ευαισθητοποίησης του κοινού για το τεράστιο ιατροκοινωνικό πρόγραμμα που λέγεται Σακχαρώδης Διαβήτης. Ο Σακχαρώδης Διαβήτης καλπάζει, απασχολεί και προβληματίζει εκατομμύρια ανθρώπους!
Σήμερα θεωρείται η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη «χρόνια πάθηση» στο Κόσμο, με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος! Η πρόληψη και η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη πρέπει να αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα όλων των Συστημάτων Υγείας!
Στην εποχή μας ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν θεωρείται πλέον αρρώστια με την γνωστή έννοια του όρου, αλλά τρόπος ζωής!
Στη χώρα μας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο συνάνθρωποί μας αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη. Κάθε χρόνο 35-40 χιλιάδες συνάνθρωποί μας ανακαλύπτουν για πρώτη φορά το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων και περισσότερα από 600 παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών!
Αξίζει να αναφερθεί ιδιαίτερα ότι, τα τελευταία χρόνια, η μεγάλη αύξηση της Παιδικής Παχυσαρκίας, η οποία οδηγεί στην εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη των Ενηλίκων, έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών επιπλοκών σε πολύ μικρή ηλικία και δημιουργεί απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον και την ποιότητα ζωής των παιδιών.
Η Ελλάδα έχει το δυστυχές προνόμιο να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην παιδική Παχυσαρκία! Η ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων μας είναι επιτακτική!
Η εξέλιξη της κατανόησης και η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, έχει βελτιωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να προσφέρει μεγάλη ποικιλία επιλογών και καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση!
Σήμερα ο Σακχαρώδης Διαβήτης δεν είναι η νόσος της «στέρησης», του «μη», του «όχι» και του «απαγορεύεται»!
Αυτό που χρειάζεται ένας σύγχρονος διαβητικός είναι πρωτίστως να συμφιλιωθεί με το πρόβλημά του και να συνειδητοποιήσει, ότι για να ζήσει πολλά και καλά χρόνια χρειάζεται «μέτρο», συνέπεια και αυτοκυριαρχία!
Βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του Διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα και άσκηση! Η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους!
Η θεραπευτική προσέγγιση των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά! Σε αυτό έχουν συμβάλει τα καινούργια θεραπευτικά σχήματα, που προσφέρουν τη δυνατότητα σε κάθε διαβητικό να μπορεί να επιτυγχάνει πολύ καλή ρύθμιση, η οποία προστατεύει αποτελεσματικά από τις μακροχρόνιες επιπλοκές του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Για το λόγο αυτό κάθε διαβητικός μπορεί φτιάξει τη ζωή του όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής! Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπευτικής του αγωγής στον τρόπο ζωής που επιθυμεί!
Σ’ αυτό έχει συμβάλει και η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία ξαφνιάζει και εντυπωσιάζει!
Η χρήση τεχνολογικά βελτιωμένων τρόπων χορήγησης Ινσουλίνης, με τις περίφημες «πέννες» ή «στυλό», τα σύγχρονα συστήματα συνεχούς καταγραφής του σακχάρου και τις Αντλίες Ινσουλίνης, έχει αλλάξει προς το καλύτερο την αντιμετώπιση και ρύθμιση κάθε διαβητικού! Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον διαβητικοί που δεν μπορούν να ρυθμιστούν, παρά μόνο διαβητικοί που «δε θέλουν να ρυθμιστούν»!
Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση και η κατανόηση του Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης σήμερα δεν είναι ασθένεια αλλά τρόπος ζωής!