ΚΕΠΑ ΕΣΠΑ Αποασυλοποίηση… Τα θέματα που «καίνε» τα μέλη της ΕΣΑμεΑ

  • Iatropedia
Σχεδιασμός της δράσης της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία για το επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για τα ΚΕΠΑ, ενημέρωση περί ευρωπαϊκών θεμάτων, ενημέρωση για προγράμματα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, καθώς και το θέμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 απασχόλησαν τους αρμόδιους σε σύσκεψη της ΕΣΑμεΑ.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Για το θέμα του νομοσχεδίου «Μέτρα Ανακούφισης για τα Α.μεΑ. και απλοποίηση της λειτουργίας των ΚΕΠΑ», τονίστηκε ότι συμπεριλαμβάνονται θετικές διατάξεις ως προς την επίλυση ζητημάτων που αφορούν στη λειτουργία των ΚΕΠΑ. Θετικές επίσης είναι οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται άδικα μέτρα όπως, η διακοπή του εξωιδρυματικού επιδόματος κατά τη νοσηλεία του δικαιούχου και η διακοπή χορήγησης της σύνταξης υπερηλίκων του ΟΓΑ σε άτομα με βαριές αναπηρίες.

Για το θέμα του νέου ΕΣΠΑ, ο πρόεδρος ανέφερε ότι ήδη η ΕΣΑμεΑ έχει υποβάλει γραπτώς σε όλα τα Περιφερειακά και Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα 2014- 2020 προτάσεις που αφορούν τόσο την οριζόντια ένταξη της διάστασης της μη διάκρισης λόγω Αναπηρίας και της Προσβασιμότητας όσο και στοχευμένες δράσεις προς όφελος των πολιτών με αναπηρία και των οικογενειών αυτών. Ζητούμενο είναι μια Εθνική Στρατηγική για την Αναπηρία, καθώς και Περιφερειακές. Ήδη έχουν προγραμματιστεί 13 τεχνικές συναντήσεις για το φθινόπωρο.

Η κύρια συζήτηση έγινε σχετικά με την αποασυλοποίηση και την κατάσταση στα Κέντρα Πρόνοιας. Το Γενικό Συμβούλιο αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία για την προώθηση κεντρικού σχεδιασμού: όπως τόνισε ο κ. Βαρδακαστάνης, «Η αποασυλοποίηση είναι πρωτίστως κίνημα χειραφέτησης».

Σημεία – κλειδιά:

-Να συνταχθεί υπόμνημα με τις θέσεις του αναπηρικού κινήματος και να προγραμματιστεί συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, όπου θα ζητηθεί η δημιουργία Ομάδας Εργασίας, η οποία θα εργαστεί για ένα Εθνικό Σχεδιασμό Αποασυλοποίησης.

-Κάθε Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας να ενταχθεί σε δικό του περιφερειακό πρόγραμμα αποασυλοποίησης.

-Να προωθηθεί διάταξη με την οποία τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και τα Ιδρύματα να μπορούν να δημιουργούν συμπράξεις για να δημιουργούν τοπικά ανοικτά κέντρα.

-Να τελεσφορήσει επιτέλους μια διαδικασία χαρτογράφησης των ατόμων με διαβιούν σε κέντρα κλειστής περίθαλψης, ανά γεωγραφική περιφέρεια.

-Να υπάρξει ειδική αξιολόγηση μέσα στα ιδρύματα για την κατάσταση των ατόμων που μπορούν και σε τι βαθμό να ζήσουν σε προστατευόμενη ή ανεξάρτητη διαβίωση.

Επιδόματα ή συντάξεις των ατόμων που ζουν στα ιδρύματα να μην αξιοποιηθούν για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, αλλά για νέες δομές ανοιχτές στην κοινότητα.

-Να διασφαλιστεί άμεσα η λειτουργία των ΚΔΑΠμεΑ.

-Να επιστρέψουν τα ΚΕΚΥΚΑμεΑ στην Πρόνοια και να ενταχθούν στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών της χώρας. Τα ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ δημιουργήθηκαν με σκοπό την παροχή υπηρεσιών αποθεραπείας, αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης ΑμεΑ και τείνουν να αφανιστούν μετά την υπαγωγή τους στα Νοσοκομεία και τη μετονομασία τους σε ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ, αφού όπως φαίνεται δεν αντιμετωπίζουν μόνο την έλλειψη στελέχωσης επιστημονικού προσωπικού, αλλά και την καταπάτηση των χώρων τους από τις διοικήσεις των νοσοκομείων.

-Να υπάρξουν προτάσεις στο νέο ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση και νέων ΣΥΔ (Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης).