Κέντρο Υγείας Πάτμου: Οι κάτοικοι του νησιού παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

  • Iatropedia
Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Υγείας Πάτμου και η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων για την υγεία, πραγματοποιούν στις 29 Νοεμβρίου στις 5 το απόγευμα στο «ΠΑΤΜΙΟΝ» Πνευματικό Κέντρο ανοιχτή συζήτηση και λήψη αποφάσεων για την διεκδίκηση στήριξης του οικείου Κέντρου Υγείας με προσωπικό και υλικά. Η κατάσταση, όπως την περιγράφουν, είναι ζοφερή στην Πάτμο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Το Κέντρο Υγείας Πάτμου, λειτουργεί στο «κόκκινο»… Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ, η τοπική αυτοδιοίκηση επιδεικνύει την πλήρη αδιαφορία… «Είναι αλήθεια πως με τους αγώνες όλων των εργαζομένων και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού καταφέραμε, παρ' όλες τις ελλείψεις, να διατηρήσουμε ανοιχτό το Κ.Υ. Πάτμου επί 24ωρης βάσης και αυτό γίνεται εδώ και πολλά χρόνια. Η κατάσταση αυτή όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Η επικινδυνότητα έχει φτάσει σε ύψιστο σημείο», τονίζουν οι εργαζόμενοι του Κέντρου και συνεχίζουν:

«Οι ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και σε υλικά είναι τραγικές. Η λειτουργία του Κ.Υ. έχει αφεθεί στην φιλανθρωπία ιδιωτών, σε Μ.Κ.Ο. και στην εθελοντική εργασία του προσωπικού».

Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι οι δύο νοσηλεύτριες που υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας αδυνατούν να καλύψουν σε 24ωρη βάση την λειτουργία του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους δύο οδηγούς ασθενοφόρου, καθώς και με τον έναν μοναδικό βοηθό ακτινολόγου. Την ΄διια ώρα δεν υπάρχει παιδίατρος, ακτινολόγος, καρδιολόγος και μικροβιολόγος ενώ διεξάγονται ελάχιστες εξετάσεις αίματος καθώς αναλώσιμα και άλλα υλικά έχουν να σταλούν από τις αρχές του έτους.

«Αναφέρουμε τη συνέλευση των κατοίκων, εφέτος το Μάιο και τη σύσταση λαϊκής επιτροπής αγώνα που, σε συνεργασία με την αντίστοιχη των Λειψών, συνέταξε κείμενο των προβλημάτων και των άμεσων διεκδικήσεων. Το κείμενο με τις υπογραφές εκατοντάδων δημοτών και δεκάδων μαζικών φορέων διαβιβάστηκε στις αρμόδιες αρχές και στην τοπική αυτοδιοίκηση για περαιτέρω ενέργειες, αλλά υποθέτουμε ότι κατέληξε σε κάποια συρτάρια γραφείων ή σε κάλαθους αχρήστων.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

1) Την άμεση, με ευθύνη του κράτους, στελέχωση των Κ.Υ. Πάτμου Π.Π.Ι Λειψών και Αγαθονησίου με ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

2) Την κάλυψη των ελλείψεων σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα.

3) Την ύπαρξη κρατικής μέριμνας προληπτικής ιατρικής με τακτικές επισκέψεις ιατρών αντίστοιχων ειδικοτήτων.