Καινοτόμες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση του πόνου

  • Iatropedia
Η ηλεκτροδιέγερση και τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για τη θεραπεία μιας σειράς παθολογιών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό λόγω της δυσκολίας εφαρμογής και της ενόχλησης ή του πόνου από τη χρήση των απαραίτητων ηλεκτροδίων. Σήμερα, η πρόοδος της τεχνολογίας επιτρέπει τη χρήση καινοτόμων μικροσυσκευών με άριστο αποτέλεσμα αλλά και ευκολία στην εφαρμογή.

Παραδοσιακά έχει δειχθεί ότι είναι δυνατή η ταχύτερη επούλωση των δερματικών ελκών, των κατακλίσεων και των τραυμάτων, αλλά και η αποτελεσματική και άμεση ανακούφιση από τον πόνο, χωρίς φάρμακα, με ηλεκτροδιέγερση και παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Τα παλμικά ηλεκτρομαγνητικά πεδία πλεόν εφαρμόζονται απλά και γρήγορα στον ασθενή με με τη λεγόμενη τεχνολογία Wearable Pulsed Electromagnetic Fields (W-PEMF). Ήδη κυκλοφορεί σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες η μικροσυσκευή Actipatch με μπαταρία και σύρματα, την οποία “φοράει” ο ασθενής και ανακουφίζεται από τον χρόνιο πόνο.

Η καινοτόμος μικροσυσκευή ActiPatch δρα περιορίζοντας τη φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και επιταχύνοντας την επουλωτική διαδικασία μέσω ανάπτυξης της αιμάτωσης της περιοχής και της αναδιάταξης των κυττάρων. Ιστολογικά παρατηρήθηκε ταχύτατη υποχώρηση της φλεγμονής, δημιουργία νέων ινών κολλαγόνου και μυοϊνοβλαστών, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε τοπική αντιμικροβιακή δράση.

Ο πόνος είναι ένα πρόβλημα με τεράστιες επιπτώσεις ειδικά όταν είναι χρόνιος. Όσο φοράει ο ασθενής την μικροσυσκευή δεν χρειάζεται να παίρνει φάρμακα για την ανακούφιση τού πόνου.Σειρά από μελέτες δείχνουν ότι 95 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ζουν με το χρόνιο πόνο, όταν 60 εκαττομύρια ζουν με το διαβήτη. Για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας το κόστος υπολογίζεται στα 300 δις Ευρώ. Οι πάσχοντες δηλώνουν ευχαριστημένοι κατά 36% μόνο από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν.

Εικόνα 1. Το 80% του χρόνιου πόνου εντοπίζεται στη γραμμή της Σπονδυλικής Στήλης

Η τεχνολογία W-PEMF με τη μικροσυσκευή Actipatch προσφέρει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση για τον χρόνιο πόνο.

Ειδικά για τον πόνο στην πλάτη μελέτη στο περιοδικό Rheumatology δείχνει ότι η μικροσυσκευή Actipatch πετυχαίνει μείωση κατά 3,5 στην κλίμακα του πόνου, υπερτερώντας σαφώς έναντι άλλων φαρμακευτικών ή μη μεθόδων.

 

Εκτός όμως από τις κλασσικές θέσεις του χρόνιου πόνου, η τεχνολογία αυτή αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματική στον οδοντιατρικό πόνο αλλά και στους αθλητικούς τραυματισμούς.

Δεδομένου ότι έχει χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά για την αποκατάσταση επαγγελματιών αθλητών, η θέση της στο συγκεκριμένο χώρο κερδίζει συνεχώς έδαφος, καθώς η λήψη φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου μπορεί να θεωρηθεί ως ντόπινγκ.

Κωνσταντίνος Πουλάς

Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιου Πατρών