ΚΕΕΛΠΝΟ: Θάνατος 34χρονης από ιλαρά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν ήταν Ρομά, δεν έπασχε από υποκείμενα νοσήματα, και είχε κάνει στο παρελθόν μία μόνο δόση του εμβολίου κατά της ιλαράς. Το αποτέλεσμα ήταν να νοσήσει και να καταλήξει σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές επιπλοκές. Δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί συστήνουν τον εμβολιασμό παιδιών και ενηλίκων με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR).

Έναν ακόμη θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά για τον φετινό χειμώνα και 125 νέα κρούσματα περιλαμβάνει η σημερινή καταγραφή του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Το τελευταίο θύμα είναι μια 35χρονη Ελληνίδα κάτοικος Αττικής, που είχε εμβολιαστεί με μία μόνο δόση του εμβολίου όπως μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού ηλικίας 25 έως 44 χρόνων. Η άτυχη 35χρονη εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές και κατέληξε από πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Υπενθυμίζεται πως οι άλλοι δύο θάνατοι αφορούν σε άτομα από κοινότητες Ρομά. Ο πρώτος αφορούσε σε βρέφος Ρομά 11 μηνών, ανεμβολίαστο, με υποκείμενη δυστροφία, το οποίο κατέληξε με κλινική εικόνα σηψαιμίας. Ο δεύτερος αφορούσε σε 17χρονο Ρομά, ανεμβολίαστο, που κατέληξε με κλινική εικόνα εγκεφαλίτιδας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 1.588 κρούσματα ιλαράς, με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότιο Ελλάδα. Στη πλειονότητα πρόκειται για άτομα Ελληνικής υπηκοότητας (μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μεταξύ αυτών υπάρχουν και αρκετοί επαγγελματίες Υγείας.