ΚΕΕΛΠΝΟ: Δε θα κάναμε απευθείας ανάθεση για τον ιό του Δυτικού Νείλου!

  • Iatropedia
Ακόμα έναν πονοκέφαλο προκαλεί στον Ανδρέα Λυκουρέντζο η υπόθεση των αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Δημοσιεύματα φέρουν την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη να έχει επιδιώξει να κάνει απευθείας ανάθεση για την αγορά των αντιδραστηρίων σε μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία η οποία ήταν χορηγός του πανεπιστημιακού συζύγου της. Διαβάστε όλες τις αντιδράσεις.

Η υπόθεση προκαλεί έντονες αντιδράσεις τόσο σε επιστημονικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο καθώς είναι η πρώτη μεγάλη κρίση στο υπουργείο Υγείας και στην κυβέρνηση με …ουρά πολλών εκατομμυρίων.

Ο αρμόδιος φορέας που ασχολείται με τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά και τα αντιδραστήρια, το ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι δε σκόπευε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση καθώς δεν υπήρχε τέτοια εντολή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Τι αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΕΕΛΛΠΝΟ;

«Η εντολή του Υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, που διεβιβάσθη στο ΚΕΕΛΠΝΟ στις 3.8.2012 με το υπ’ αρ. πρωτ. Α.Π. 11. έγγραφο, αναφέρεται σε οικονομική υποστήριξη του ΕΚΕΑ από το ΚΕΕΛΠΝΟ με το ποσό των 300.000 Ευρώ, προκειμένου το ΕΚΕΑ να προβεί, ως καθ΄ ύλην αρμόδιος φορέας και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, στην προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ουδεμία αναφορά γίνεται στο έγγραφο του κ. Υπουργού για απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένο ανάδοχο από το ΚΕΕΛΠΝΟ και ουδέποτε επανήλθε το αίτημα οικονομικής ενισχύσεως του ΕΚΕΑ προς εκτέλεση.

Πέραν των ως άνω, το ΚΕΕΛΠΝΟ δηλώνει ότι δεν εκτέλεσε άλλη εντολή του Υπουργείου και ως εκ τούτου ουδέποτε προέβη σε απευθείας ανάθεση σε εταιρεία για την προμήθεια αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο δειγμάτων αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου και ουδέποτε εκταμίευσε οιοδήποτε ποσό για το σκοπό αυτό.

Είναι προφανές ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ όπως έχει πράξει και σε άλλες περιπτώσεις που αφορούν την Δημόσια Υγεία, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της εξέλιξης του φαινομένου του ιού του Δυτικού Νείλου και αναλόγως παρεμβαίνει μέσα στα πλαίσια του σκοπού του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους συναρμόδιους φορείς».

Με μια ιδιαίτερα σκληρή ανακοίνωση οι νοσοκομειακοί γιατροί στηλιτεύουν την υπόθεση και όλα όσα ακούγονται για τις απευθείας αναθέσεις.

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας υπογραμμίζει με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο: «Ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας διαλύεται και ο ΕΟΠΥΥ καταρρέει συμπαρασύροντας 9,5 εκατ ασφαλισμένων της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αποδυθεί σ΄ έναν ανελέητο αγώνα αλληλοεξόντωσης.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα αποδεικνύουν μία βορβορώδη κατάσταση, στην οποία εμπλέκονται πολυεθνικές εταιρείες, σύζυγοι, το ΚΕΕΛΠΝΟ και ο Δυτικός Νείλος.

Τελικά οι μόνοι που φαίνεται ότι έμειναν εκτός της διαμάχης είναι ο Ανατολικός Νείλος και ο Πηνειός, στον οποίο θα πρέπει να πέσουν να πνιγούν αυτοί που εμπλέκονται κι εκείνοι που υποδαυλίζουν μια διαμάχη πάνω στα ερείπια του ΕΣΥ.

Απορούμε. Ο κ. Σαμαράς και οι δύο εταίροι του δε δίνουν πλέον δεκάρα για την υγεία τους ελληνικού λαού, επιτρέποντας στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιδίδεται σε διαμάχες που θα ζήλευαν ακόμη και παρακμιακοί ηγεμόνες της ελληνιστικής εποχής;»