Και τις …ασπιρίνες από την τσέπη μας

  • Iatropedia
Ούτε… ασπιρίνη δε θα μπορούν πια να αγοράσουν οι χρονίως πάσχοντες αλλά και οι υπόλοιποι ασθενείς χωρίς να πληρώσουν από την τσέπη τους μετά από ρύθμιση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου που προβλέπει ξεκάθαρα πια τη συμμετοχή 25% στην προμήθεια φαρμάκων, εκτός αυτών που αφορούν στη βασική ασθένεια.

Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι γιατροί όταν συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ασθενείς με σοβαρό πρόβλημα υγείας, προκειμένου να μην πληρώσουν με δικά τους έξοδα συμπληρωματικά σκευάσματα που ενδεχομένως να χρειάζονταν, επικαλούνταν στη συνταγή το πρόβλημα υγείας τους ώστε να μην πληρώνουν οι άρρωστοι τη συμμετοχή του 25%, δεδομένου ότι για τις χρόνιες παθήσεις η συμμετοχή είναι μηδενική.

Η κυβέρνηση όμως πλέον σκοπεύει να εξοικονομήσει ακόμη και από αυτές τις περιπτώσεις χρήματα, καθώς δημιουργεί νέες λίστες με φάρμακα που θα μπορούν να παίρνουν οι ασθενείς χωρίς να πληρώνουν. Για τα υπόλοιπα φάρμακα θα πρέπει να βάζουν ξανά το χέρι στην τσέπη.

Μάλιστα υποχρεώνει τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να αναγράφουν πια το ποσοστό συμμετοχής πάνω στη συσκευασία, γι αυτό και οι εταιρείες θα πρέπει να αλλάξουν τα κουτιά των φαρμάκων τους μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας υποστηρίζει ότι απλώς θα αναγράφονται πλέον τα ποσοστά συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων στις συσκευασίες ώστε οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν τα φθηνότερα όπως τα γενόσημα.