Και 2ος νεκρός από κουνούπι! Ανησυχία για τον ιό Δυτικού Νείλου

  • Iatropedia
Και δεύτερος νεκρός από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφεται μέσα σε λίγες ημέρες. Όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, το δεύτερο θύμα είναι άνδρας 74 ετών από την Εύβοια και έπασχε από λέμφωμα. Νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν με έντονα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου δηλαδή ουσιαστικά με συμπτώματα εγκεφαλίτιδας. Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ αποδίδουν τη ραγδαία και δραματική εξέλιξη της υγείας του κυρίως στο βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό του. Στο μεταξύ το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου που προέρχεται έπειτα από μετάγγιση αίματος είναι γεγονός. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ενημέρωσε επίσημα ότι τα βαριά κρούσματα είναι πια 14 και ένα εκ των οποίων οφείλεται σε μετάγγιση. Οι θάνατοι είναι ήδη δύο ενώ υπάρχουν άλλα 4 περιστατικά που έχουν καταγραφεί και παρακολουθούνται χωρίς σοβαρά συμπτώματα, αριθμός που ανεβάζει τους ασθενείς σε 18.

Καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ μετά τη γνωστοποίηση ότι ένας ασθενής ο οποίος είναι βαριά ανοσοκατεσταλμένος και έχει ιστορικό μεταγγίσεων μολύνθηκε από τον ιό των κουνουπιών εξαιτίας του αίματος που έλαβε. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ η μόλυνση έγινε πριν ακόμη αρχίσει η μεγάλη μετάδοση του ιού και πριν ληφθούν τα πρόσφατα μέτρα.

Ωστόσο ανοίγονται ζητήματα για το αν θα έπρεπε τελικώς να τεθούν σε καραντίνα οι αιμοληψίες, γεγονός όμως που δε θεωρήθηκε απαραίτητο από τους περισσότερους επιστήμονες.

Με βάσει την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ: «μέχρι σήμερα έχουν διαγνωσθεί 14 κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου με εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Ένα από τα ήδη διαγνωσμένα κρούσματα λοίμωξης οφείλεται στην μετάδοση του ιού μέσω μετάγγισης και αφορά σε βαριά ανοσοκατασταλμένο ασθενή με ιστορικό πολλαπλών μεταγγίσεων. Τόσο η αιμοληψία από τον αιμοδότη όσο και η μετάγγιση στον ασθενή είχαν γίνει πριν εμφανιστεί το πρώτο κλινικά αναγνωρίσιμο και διαγνωσμένο κρούσμα από τον ιό στη χώρα μας».

Διευκρινίζεται όμως ότι: «η μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου μέσω μετάγγισης είναι εξαιρετικά σπάνια, λόγω της πολύ σύντομης διάρκειας παραμονής του ιού στο αίμα.

Το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), έχει δώσει, από την έναρξη εμφάνισης των κρουσμάτων, οδηγίες προς όλα τα νοσοκομεία για την επιλογή των αιμοδοτών και τον έλεγχο του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές».