Καθυστερήσεις στην ανατιμολόγηση των φαρμάκων… Αγωνία και αβεβαιότητα στην αγορά!

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η μία συνεδρίαση διαδέχεται την άλλη εδώ και περίπου 10 ημέρες αλλά η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων δεν έχει ακόμα βγάλει λευκό καπνό για την ανατιμολόγηση που θα οδηγήσει στο νέο Δελτίο Τιμών.

Οι νέες τιμές των φαρμάκων αναμένεται να ακολουθήσουν τα όσα προβλέπονται στην τελευταία Υπουργική Απόφαση «Διατάξεις τιμολόγησης φαρμάκων» όπου ορίζεται στο 15% το ανώτατο όριο της πτώσης της τιμής των γενοσήμων ενώ για τα εκτός πατέντας φάρμακα προβλέπεται ότι η τιμή τους δεν μπορεί να πέσει κάτω από την τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου.

Αλλά με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις να μην έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην διαδικασία, είναι αμφίβολο αν οι τιμές που θα επιλεγούν θα είναι σε γενικές γραμμές αποδεκτές και αν δεν θα υπάρξουν πολλές ενστάσεις οι οποίες θα καθυστερήσουν την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών.

Αυτό και τα επόμενα Δελτία Τιμών θα φέρουν πάντως ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις τιμές με αποτέλεσμα παλιά φάρμακα να αποσυρθούν αναγκαστικά και οι ασθενείς που τα λάμβαναν να αναγκαστούν να προμηθεύονται κάτι ακριβότερο…