Καθησυχαστικό το ΚΕΕΛΠΝΟ για τη νέα μορφή γρίπης- 17 θάνατοι!

  • Iatropedia
'Ενας νέος μικρομεταλλαγμένος ιός της γρίπης που ονομάζεται Γιαμαγκάτα έχει εσέλθει στη χώρα μας όπως και σε άλλες Ευρωπαικές χώρες με αποτέλεσμα χιλιάδες Έλληνες να έχουν προσβληθεί. Προβληματισμός επικρατεί και στις υγειονομικές αρχές οι οποίες ωστόσο τονίζουν ότι τα επίπεδα της γρίπης φέτος είναι καλύτερα από ότι πέρυσι. Συνιστούν πάντως εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 17 θάνατοι. ΟΙ 13 κατεγράφησαν μέσα στις μονάδες εντατικής ενώ οι 4 εκτός.

Ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε οδηγίες για την αντιμετώπιση της γρίπης ενώ το μεσημέρι ειδικοί επιστήμονες θα δώσουν λεπτομέρειες για τον ιό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το εμβόλιο δεν καλύπτει πλήρως τα νέα στελέχη του ιού με συνέπεια πολλοί ασθενείς να εμφανίζουν πολύ έντονα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα είναι μεταξύ άλλων έντονος πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος αλλά και πολύ υψηλός πυρετός.

Η νόσος κρατά 8 με 10 ημέρες ενώ μετά αφήνει βήχα όπως σημείωσε και ο υπουργός Υγείας.

Πάντως η προειδοποίηση των υγειονομικών αρχών είναι όποιος εμφανίζει αυτά τα συμπτώματα για να μην εμφανισθούν επιπλοκές όπως βρογχίτιδα, να σπεύδει στο γιατρό.

Στο μεταξύ ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε και στα εμβόλια της γρίπης που είχαν αγορασθεί όταν είχε ξεσπάσει η επιδημία της γρίπης και έμειναν ως απόθεμα στις αποθήκες του υπουργείου Υγείας αφού δεν είχαν χρησιμοποιηθεί. Εδώ και καιρό το υπουργείο Υγείας επιστρέφει τις τεράστιες ποσότητες που είχαν αγορασθεί προκειμένου να εισπράξει πίσω τα χρήματα που είχε δώσει γεγονός που δε βρίσκει σύμφωνες όλες τις παρασκευάστριες εταιρείες.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας: «Θα τα πάρουμε πίσω όλα τα λεφτά από τα εμβόλια. Θα κερδίσουμε τις εταιρείες».