Κάθαρση ζήτησαν οι γιατροί στη Γενική Συνέλευση του ΠΙΣ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα βαρύ, εξαιτίας της οικονομικής, πολιτικής και αξιακής κρίσης που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση της Novartis πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η ετήσια Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν 300 σύνεδροι, πρόεδροι και εκλέκτορες των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας.

Στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας, στην πρωτοβάθμια περίθαλψη που παρά τα σχέδια και τις εξαγγελίες είναι ελλειμματική, στα Νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης και τη δημόσια υγεία που έχει υποστεί πλήγματα από τις ελλείψεις και τις αδυναμίες των Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Novartis

Η Συνέλευση ζήτησε με ψήφισμά της να χυθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο Novartis, να σταματήσει η αλόγιστη κατηγορία εναντίον ιατρών χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη οι ένοχοι, όποιοι και αν είναι, αν ενέχονται σε παράνομους χρηματισμούς, ώστε ο κλάδος να απαλλαγεί από τα γκρίζα φαινόμενα που τον απαξιώνουν.

Δηλώνουν:

Δεν μπορεί ο ιατρικός κόσμος να γίνει η αποκλειστική βορά στο βωμό σκοπιμοτήτων. Ζητούμε από τους ιατρούς, να είναι πιστοί στον όρκο και στην αποστολή τους, ασκούντες τη λειτουργία τους με ηθική και αξιοπρέπεια, όπως επιβάλλεται, και όπως ασκείται από την πλειοψηφία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μέσα και από τη Γενική του Συνέλευση, εκφράζει την αγωνία του και την αγανάκτησή του για την υποβάθμιση των Υγειονομικών υπηρεσιών και ζητά από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της υγείας και περίθαλψης, όχι με λογιστικά κριτήρια, αλλά σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, με καταπολέμηση της διαφθοράς, απάτης και προκλητής ζήτησης, όπου υπάρχει, αλλά εκσυγχρονίζοντας και εξορθολογίζοντας το σύστημα υγείας.