Κατερίνα Παπακώστα: Θα πληρώσουν τελικά εισφορά αλληλεγγύης οι δικαιούχοι επιδόματος;

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση προς το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, με θέμα την καταβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τους δικαιούχους προνοιακών επιδομάτων.

Η βουλευτής αναφέρεται σε δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θεωρεί πως τα εισοδήματα από προνοιακά επιδόματα απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος, υπάγονται ωστόσο στην υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η υποχρέωση βασίζεται στο σκεπτικό πως επιδόματα που καταβάλλονται περιοδικά και όχι έκτακτα, θεωρούνται εισοδήματα.

Η Κατερίνα Παπακώστα υπογραμμίζει πως το μέτρο θα επηρεάσει άτομα με αναπηρία κάτω του 80% ή με αναπηρία 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν έχουν κινητική αναπηρία, τα οποία θα αναγκαστούν να πληρώσουν ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, εφόσον τα εισοδήματά τους ξεπερνούν το όριο των 12.000 Ευρώ. Τονίζει επιπλέον, ότι με αυτή την πλασματική αύξηση των εισοδημάτων, αρκετοί δεν θα δικαιούνται πλέον και άλλα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χορηγούνται βάσει του ετησίου οικογενειακού επιδόματος.

Η βουλευτής ζητεί να ενημερωθεί αν αληθεύει πως δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής ειδικής εισφοράς αληλεγγύης δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, ακόμη και αν έχουν αναπηρία άνω των 80% και αν θα διορθωθεί αυτή η αδικία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων από αυτό το αντικοινωνικό μέτρο.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Οικονομικών

ΘΕΜΑ: Καταβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης από Δικαιούχους Προνοιακών Επιδομάτων
Συνεχίζεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η άδικη οικονομική αντιμετώπιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών εγκρίνει το σκεπτικό πως όσοι λαμβάνουν από το κράτος προνοιακά επιδόματα, οφείλουν να πληρώνουν ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, όπως έχει γίνει γνωστό από τα ΜΜΕ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), θεωρεί πως τα εισοδήματα από προνοιακά επιδόματα απαλλάσσονται μεν από τον φόρο εισοδήματος, υπάγονται ωστόσο στην υποχρέωση καταβολής ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Το σκεπτικό αυτό που προβλέπει πως τα προνοιακά επιδόματα, τα οποία δεν καταβάλλονται έκτακτα αλλά περιοδικά, θεωρούνται εισόδημα, φαίνεται να στηρίζεται σε εγκύκλιο του ν. 4172/2013, ο οποίος θεσπίζει τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος.

Συνεπώς, αν εφαρμοστούν τα ανωτέρω, άτομα με αναπηρία κάτω του 80% ή με 80% και άνω που δεν είναι τυφλά ή δεν έχουν κινητική αναπηρία θα κληθούν να πληρώσουν ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, λόγω της πλασματικής αύξησης των εισοδημάτων τους και εφόσον αυτά θα υπερβαίνουν το όριο των 12.000 Ευρώ. Παράλληλα όμως αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην δικαιούνται πλέον και άλλα κοινωνικά επιδόματα, τα οποία χορηγούνται βάσει του ετησίου οικογενειακού επιδόματος.

Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους τους πολίτες της Χώρας, η επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ατόμων με αναπηρία, των οποίων η καθημερινότητα έχει υψηλότερο κόστος, από ότι ενός μέσου πολίτη, αποτελεί αδικία και αντικοινωνική πρακτική.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Αληθεύει πως δεν θα εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων, ακόμη και αν έχουν αναπηρία άνω των 80%;

2. Θα προβείτε στην διόρθωση της αδικίας, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων από αυτό το άδικο και αντικοινωνικό μέτρο;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 20 Μαρτίου 2017
Βουλευτής Β’ Αθηνών