Κατερίνα Παπακώστα: Οι χθεσινές τροπολογίες του ΥΥΚΑ εγείρουν ερωτήματα…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε ό,τι αφορά στην τροπολογία που κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, η βουλευτής ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα σημείωσε ότι πρόκειται για πολλές διατάξεις, οι οποίες δημιουργούν πολλά ερωτηματικά.

Για παράδειγμα, ζητείται παράταση για να σταθεί διοικητικά και οικονομικά αυτοτελώς η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη ο Οργανισμός της. Η βουλευτής έθεσε το ερώτημα, για ποιο λόγο ζητείται αυτή η παράταση και γιατί δεν τηρήθηκε η προθεσμία έως σήμερα, ώστε να διασφαλιστεί η διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια της ΕΣΔΥ.

Αναφέρθηκε επιπλέον στην πρόταση αυτοδίκαιης παράτασης της θητείας του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, έως τον διορισμό νέου Διοικητή και Αναπληρωτή, παρόλο που υπάρχει ρυθμιστικό πλαίσιο για αυτές τις περιπτώσεις.

Η κ. Παπακώστα έκανε ειδική αναφορά στην παράταση των συμβάσεων εφοδιασμού των ΔΥΠΕ και ΠΕΔΥ με τους ίδιους όρους και τις ίδιες προϋποθέσεις, χωρίς να διεξαχθεί νέος διαγωνισμός. Αυτό προτείνεται την ώρα που το παρατηρητήριο τιμών έχει ρίξει τις τιμές. Απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά στελέχη η Βουλευτής ρώτησε αν βάσει των στοιχείων αυτών θα «γίνει πάρτι τιμών», που θα νομιμοποιείται με αυτές τις διατάξεις.

Επιπροσθέτως, δήλωσε σύμφωνη με την καταβολή της υπερωριακής και νυχτερινής απασχόλησης, και των εξαιρέσιμων ημερών εργασίας του προσωπικού των νοσοκομείων ΕΣΥ και ΕΚΑΒ, καθώς και των εφημεριών του Γενικού Νοσοκομείου Κιλκίς. Όμως, με την εν λόγω καταβολή δημιουργείται μία δαπάνη ύψους 6,8 εκατ. Ευρώ που θα καλυφθεί από πιστώσεις των νοσοκομείων και δαπάνη ύψους 213.000 Ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς. Η Βουλευτής τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίρρηση σε αυτή την ρύθμιση, άλλα ζήτησε να ενημερώσει ο Υπουργός Οικονομικών την Βουλή, αν θα αυξηθεί παράλληλα ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων, καθώς ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2017 δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.

Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ζήτησε να ενημερωθεί με ποιο σκεπτικό έγινε αποδεκτή η βουλευτική τροπολογία, η οποία στην ουσία δημιουργεί νοσοκομειακούς ιατρούς δύο ταχυτήτων. Η τροπολογία διαχωρίζει τους επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι αμείβονται από το ΕΣΠΑ, από αυτούς των νοσοκομείων καθώς τους δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων διάρκειας μέχρι 2 ετών στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Διερωτήθηκε για ποιό λόγο δεν ζητείται από τους επικουρικούς ιατρούς που εργάζονται στην Αθήνα και στον Πειραιά να καλύψουν τα υπαρκτά κενά στην Περιφέρεια, εφόσον η Κυβέρνηση επικαλείται συνεχώς την ίση μεταχείριση.