Κατερίνα Παπακώστα: Ελλιπής υγιεινή στα Αστυνομικά τμήματα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ερώτηση προς τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας κατέθεσε σήμερα η Βουλευτής Β’ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου με θέμα: «Ελλιπείς Συνθήκες Υγιεινής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας».

Η βουλευτής αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», το οποίο διαπιστώνει δύο σοβαρά προβλήματα. Έτσι, εξαιτίας των προσωρινών συμβάσεων έργου καθαριότητας, υπάρχουν χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία οι χώροι των αστυνομικών υπηρεσιών δεν καθαρίζονται. Η Κατερίνα Παπακώστα επισημαίνει επιπλέον ότι διαγωνισμός της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιεύθηκε στις 23/11/2015 για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την Ένωση Αστυνομικών Αθήνας, οι αστυνομικοί να αναγκάζονται συχνά να καλύπτουν οι ίδιοι τα έξοδα καθαριότητας.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης του κλιματιστικού συστήματος της ΓΑΔΑ, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων. Πρόκειται για οξεία νόσο του αναπνευστικού που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια που αναπαράγονται σε ψυκτικούς πύργους, συστήματα κλιματισμού και υγραντήρες.

Η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρει επιπροσθέτως πως στις 31/10/2016 πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο κτίριο της ΓΑΔΑ από επόπτες Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής. Στο σχετικό πόρισμα γίνεται λόγος για την άμεση αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης όπως και για την ανάγκη άμεσης συμμόρφωσης με τους όρους της Υγειονομικής Νομοθεσίας. Ενώ στον επαναληπτικό έλεγχο διαπιστώθηκε σχετική βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, επισημάνθηκε εκ νέου η ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων.

Η βουλευτής ζητεί να της κατατεθούν τα πορίσματα που συντάχθηκαν σε συνέχεια των ελέγχων στην ΓΑΔΑ από τους επόπτες Δημόσιας Υγείας και ζητά να ενημερωθεί με ποιό τρόπο θα αντιμετωπιστεί το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας και η ΓΑΔΑ. Ρωτά επιπλέον αν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων και σε τι οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό εταιρείας καθαρισμού που θα αναλάβει τον καθαρισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. Τέλος, η Κατερίνα Παπακώστα ρωτά αν υπάρχουν τα κονδύλια για την κάλυψη των σχετικών αναγκών και αν υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας για το εν λόγω θέμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ: Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ελλιπείς Συνθήκες Υγιεινής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της Χώρας

Ανησυχία προκαλεί πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» με τίτλο «Η νόσος των λεγεωνάριων χτύπησε το μέγαρο της ΓΑΔΑ», σύμφωνα με το οποίο τόσο στο κτίριο της ΓΑΔΑ όσο και στο σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών της Χώρας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υγιεινής.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες. Πρώτον, εξαιτίας των προσωρινών συμβάσεων έργου καθαριότητας υπάρχουν χρονικά διαστήματα, όπου οι χώροι των αστυνομικών υπηρεσιών δεν καθαρίζονται. Παράλληλα, παραμένει άγνωστο το αποτέλεσμα του διαγωνισμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που δημοσιεύθηκε στις 23/11/2015 για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας στις εγκαταστάσεις των αστυνομικών υπηρεσιών. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Αθήνας, πολύ συχνά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καλύπτουν τα έξοδα καθαριότητας, προκειμένου να εξασφαλίσουν στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής στον χώρο εργασίας τους.

Το δεύτερο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός πως εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης του κλιματιστικού συστήματος της ΓΑΔΑ, διαπιστώθηκε η άμεση ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων, μία οξεία νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται σε λοίμωξη από βακτήρια που αναπαράγονται μεταξύ άλλων σε ψυκτικούς πύργους, υγραντήρες και συστήματα κλιματισμού.

Συγκεκριμένα, στις 31/10/2016 πραγματοποιήθηκε από επόπτες Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής έλεγχος στο κτίριο της ΓΑΔΑ. Στο σχετικό πόρισμα του ελέγχου επισημαίνεται πως η υγεία των εργαζομένων και των πολιτών που επισκέπτονται το κτίριο βρίσκεται σε κίνδυνο. Σύμφωνα δε με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, στο πόρισμα ζητείται η άμεση αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης όπως και η άμεση συμμόρφωση με τους όρους της Υγειονομικής Νομοθεσίας.

Στον δεύτερο έλεγχο, ο οποίος διενεργήθηκε ένα μήνα αργότερα, διαπιστώθηκε μεν σχετική βελτίωση των υγειονομικών συνθηκών, ωστόσο γίνεται εκ νέου αναφορά στην λήψη μέτρων για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Παρακαλώ όπως καταθέσετε τα πορίσματα υπ’ αριθμ. 14798/02/12/2016 και υπ’ αριθμ. 13149/752 που συντάχθηκαν σε συνέχεια των ελέγχων των εποπτών Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού Ελέγχου της Περιφέρειας Αττικής.
2. Με ποιό τρόπο προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το σοβαρό και επικίνδυνο πρόβλημα υγιεινής που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες της Χώρας, όπως και η ΓΑΔΑ;
3. Ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη της νόσου των λεγεωνάριων;
4. Που οφείλεται η μεγάλη καθυστέρηση στον ορισμό εταιρείας καθαρισμού, που θα αναλάβει τον καθαρισμό των αστυνομικών υπηρεσιών της Χώρας;
5. Υπάρχουν τα κονδύλια για την κάλυψη των παραπάνω αναγκών;
6. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας για το εν λόγω θέμα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Κατερίνα Παπακώστα- Σιδηροπούλου Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2017
Βουλευτής Β’ Αθηνών