Καταρρέουν τα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο εκτελών χρέη διοικητή του "Μποδοσάκειου" Νοσοκομείου, Χρήστος Κατσίνας ανακοίνωσε ότι "σήμερα το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό δεν θα δέχεται κανένα πολίτη που θα ζητήσει οποιαδήποτε περίθαλψη". Κι όπως εξήγησε ο κ. Κατσίνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οδηγήθηκε σε αυτήν την απόφαση "εξαιτίας της παντελούς απουσίας ιατρών στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών). Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την 3η ΥΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο Υγείας". Αυτήν την ώρα έκτακτη σύσκεψη για το θέμα ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στο νοσοκομείο της Κοζάνης...

Όπως εξήγησε ο κ. Κατσίνας το πρόβλημα στα νοσοκομεία διογκώθηκε αυτές τις μέρες καθώς έληξε η θητεία των ειδικευόμενων γιατρών που κάλυπταν τη λειτουργία του ΤΕΠ, ενώ οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε κέντρα Υγείας αρνήθηκαν να μετακινηθούν στα ΤΕΠ του νοσοκομείου… Μάλιστα, την νύχτα που πέρασε, τα ΤΕΠ παρέμειναν ανοιχτά με την εθελοντική παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Υγείας, Σταύρου Γιαννακίδη ο οποίος έσπευσε να κάνει την εφημερία.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι σημερινό. Επί 3 ημέρες παραμένει κλειστή η παθολογική κλινική και οι 28 ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτήν είναι οι τελευταίοι που θα παραμείνουν μέχρι να πάρουν εξιτήριο. Νέοι ασθενείς όμως δεν εισάγονται στην κλινική.

Στην έκτακτη σύσκεψη στο νοσοκομείο συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον δήμο, οι εκπρόσωποι των καρκινοπαθών, των Ατόμων με Αναπηρία, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΔΕΗ καθώς το νοσοκομείο βρίσκεται στην Πτολεμαϊδα , που είναι βιομηχανική περιοχή.

Προβλήματα και στο «Μαμάτσειο»

Στην Κοζάνη, το Γενικό Νοσοκομείο «Μαμάτσειο» αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα με τον εκτελών χρέη διοικητή, Λάζαρο Αποστολίδη να αποκαλύπτει ότι «τα ΤΕΠ του νοσοκομείου παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης ειδικών και ειδικευόμενων ιατρών».

Ο κ. Αποστολίδης δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ενώ κάποιοι γνώριζαν την οριακή κατάσταση λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων αλλά και των ΤΕΠ, έδωσαν άδειες σε ειδικευόμενους γιατρούς να παρακολουθήσουν σεμινάρια. Έτσι, δύο ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου μας που εφημεριακά κάλυπταν τη λειτουργία των ΤΕΠ θα απουσιάζουν για ένα μήνα. Δυστυχώς η απουσία τους δεν αναπληρώθηκε».

Ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Σταύρος Γιαννακίδης, πρόσθεσε ότι «η άμεση λύση στο πρόβλημα θα μπορούσε να βρεθεί μόνο από την παρουσία στο εφημεριακό πρόγραμμα λειτουργίας των ΤΕΠ των γενικών ιατρών που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας και στα Αγροτικά Ιατρεία της περιοχής». Υπάρχουν 30 γενικοί ιατροί που είναι διάσπαρτοι στα Αγροτικά Ιατρεία και θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε τα νοσοκομεία και τα ΤΕΠ να παραμείνουν ανοιχτά.

Τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της περιοχής διαθέτουν από 200 κλίνες το καθένα, έχουν κοινή διοίκηση.