Καταγγελίες και προτάσεις Λουράντου με φόντο τις ελλείψεις φαρμάκων

  • Iatropedia
Όπως πρώτο μετέδωσε την Παρασκευή το απόγευμα το iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κώστας Λουράντος, ενημέρωσε κατά την ευρεία σύσκεψη των φορέων του φαρμάκου τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή δίνοντάς του μία λίστα με ...καταγγελίες για όσους δημιουργούν ελλείψεις στην αγορά αλλά και μία άλλη με προτάσεις.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως πάντα χωρίς να «μασάει τα λόγια του» αλλά και με στοιχεία ο κ.Λουράντος κατήγγειλε στον υπουργό Υγείας ότι οι -κατά τα άλλα νόμιμες- παράλληλες εξαγωγές την περίοδο αυτή έχουν αυξηθεί με τρόπο που δημιουργεί ελλείψεις στην αγορά.

Διαβάστε εδώ τί έγραψε ο πρόεδρος του ΠΦΣ στο ιστολόγιο του Συλλόγου:

Ετσι, εν αντιθέσει με τους άλλους κλάδους, εμείς παρουσιάσαμε όχι απλά νούμερα και ικασίες αλλά τα πραγματικά γεγονότα που αφορούν:

• απαιτήσεις των φαρμακαποθηκών για πληρωμές τοις μετρητοίς από τους φαρμακοποιούς για τα φάρμακα που προμηθεύονται,

• διάφορα πλαφόν που έχουν τεθεί από φαρμακαποθήκες που αφορούν είτε ποσότητες φαρμάκων, είτε κόστος τιμολογίων για ημερήσιες παραγγελίες,

• ελλείψεις φαρμάκων,

• μείωση εισαγωγών σε φάρμακα από τις πολυεθνικές με την δικαιολογία της μείωσης της έκθεσής τους σε οικονομικό κινδύνο,

• ελλειπή εφοδιασμό των φαρμακαποθηκών σε φάρμακα από τη βιομηχανία,

• αύξηση των παραλλήλων εξαγωγών με αποκορύφωμα την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου (την εβδομάδα δηλαδή του δημοψηφίσματος) πράγμα που όχι μόνο επιβεβαίωσε ο ΕΟΦ αλλά μίλησε για ρεκόρ εξαγωγών εντός του 2015!!!

• πρόβλημα στην προμήθεια μπλοκ επιταγών και συναλλαγών,

• απουσία του περιβόητου τρίμηνου στοκ φαρμακων εκ μέρους της βιομηχανίας, αφού οι ελλείψεις σε φάρμακα αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

• αδυναμία εκτέλεσης συνταγών όταν παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αναγραφής στην συνταγή ΜΟΝΟ την δραστική ουσία, εν τούτοις επιτρέπεται η αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου.

Ζητήθηκε από τον Υπουργό Υγείας :

• Απαγόρευση επ’ αόριστον των παραλλήλων εξαγωγών με ταυτόχρονη υπουργική απόφαση κατά την οποία όταν επιτραπούν στό μέλλον, θα επιτρέπεται η εξαγωγή των φαρμάκων ΜΟΝΟ αυτών που θα αγοραστούν από την ημερομηνία αυτη και μετά. Με αυτόν τον τρόπο θα αποτραπεί η σημερινή αποθήκευση των φαρμάκων, ώστε να εξαχθούν όταν οι εξαγωγές επιτραπούν.

• Έλεγχο από των ΕΟΦ της πορείας όλων των φαρμάκων (ειδικά των εξαγώγιμων), από την παραγωγή ή την εισαγωγή τους μέχρι την διάθεσή τους.

• Ελεγχος των αποθεμάτων σε φάρμακα των εταιρειών για να διαπιστωθεί αν τελικά έχουμε ή όχι επάρκεια και αν τηρείται ο νόμος περί τρίμηνου στοκ!!!

• Κατάργηση της αναγραφής της εμπορικής ανομασίας των φαρμάκων στην συνταγή.

Στον υπουργό Υγείας κατατέθηκαν εκ μέρους μας όλες οι επιστολές των μελών μας αλλά και όσα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από την απίστευτη συμβολή σας στην προσπάθεια που κάνουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων μας και την παρουσίαση της αλήθειας με στοιχεία ΕΠΩΝΥΜΑ και όχι με … φιλολογίες !

Κατατέθηκαν επίσης επιστολές διαμαρτυριών πολιτών που μέσω διαδυκτίου συλλέξαμε και παρουσιάσαμε. Αποτελεί πραγματικά πρωτοφανές γεγονός το ότι μέσα σε τρείς ώρες (!!!) συγκεντρώσαμε πάνω από 500 περιπτώσεις που αποδεικνύουν την αλήθεια γύρω από το φάρμακο και την διάθεσή του στους Ελληνες πολίτες. Η συλλογική προσπάθεια σε όλο της το μεγαλείο …

Καταγγέλθηκαν επίσης ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ εταιρείες που δεν εφοδιάζουν τις φαρμακοποθήκες και τα φαρμακεία και φαρμακαποθήκες που εφαρμόζουν δικούς τους κανόνες έξω και πέρα από την λογική που συμβαδίζει με την σημερινή κατάσταση, όπως και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΈΝΑ φάρμακα που απουσιάζουν από τις φαρμακαποθήκες, ενω υπάρχουν στις εταιρείες…

Εν αντιθέσει με τους εκπρόσωπους των φαρμακοβιομηχάνων που ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός της αγοράς (φαρμακαποθηκών και φαρμακείων) κειμένεται σε φυσιολογικά επίπεδα και πως όλα βαίνουν καλώς και ομαλά, επιμείναμε στην θέση μας που είναι πως αν μέχρι σήμερα δεν φάνηκε προς τα έξω το πρόβλήμα, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει…

Επιμείναμε πως είναι προτιμότερο να προλάβουμε ένα πρόβλημα παρά να το θεραπεύουμε μετά, και πως οι εξαγωγές μπορεί να είναι νόμιμες, αλλά ειδικά σήμερα δεν μπορεί οτιδήποτε νόμιμο να θεωρείται και ηθικό. Πολύ δε περισσότερο όταν την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου οι εξαγωγές έφθασαν στο ρεκόρ των 776.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που το πλαφόν και οι εκβιασμοί προς τα φαρμακεία έδιναν και έπερναν…

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε την αλήθεια με στοιχεία και θέσεις που εξυπηρετούν όχι μόνο τον κλάδο αλλά και το κοινωνικό σύνολο.

Διότι όπως είπαμε ο φαρμακοποιός (και ο ιατρός) εν αντιθέσει με όλους τους άλλους είναι αυτός που έρχεται σε επαφή με τον πολίτη και μπορεί να ακούσει τα προβλήματά του, να νοιώσει τις ανησυχίες του να αντιληφθεί την κοινωνία ολόκληρη…

Ολοι οι άλλοι μπορούν να μιλούν εκ του ασφαλούς και να εκφράζουν την φιλοσοφία της αποκλειστικής κερδοφορίας ….

Κωνσταντίνος Λουράντος