Καταλήψεις και απεργίες στην Υγεία

  • Iatropedia
Με καταλήψεις σε κτίρια κεντρικών υπηρεσιών αλλά και σε νοσοκομεία αντιδρούν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας για το ενιαίο μισθολόγιο και τις εφεδρείες της κυβέρνησης.

Ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία αλλά και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ μπαίνουν στο στόχαστρο των εργαζομένων που πραγματοποιούν καταλήψεις για να σταματήσουν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Ειδικότερα απόφαση να συνεχίσουν την κατάληψη τουκτηρίουτου ΕΟΦ έως και την ψήφιση του νομοσχεδίου για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, έλαβαν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό, ωςέσχατη κίνηση αντίδρασης στη δρομολογημένη διάλυση του Δημόσιου Τομέα και την εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας, όπως αναφέρουν.

Σε ανακοίνωση τους χαρακτηρίζουν ως προσχηματικούς τους στόχους που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως υποδεικνύεται από τις ατυχείς απόπειρες συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, κάνουν λόγο γιαεργασιακή, κοινωνική και οικονομική απαξίωση και στην κατάλυση κάθε είδους αξιοπρέπειας που επιβάλλεται, μεταξύ άλλων, μέσω της συγχώνευσης ΕΟΦ- ΕΦΕΤ, της συνεχούς αποδυνάμωσης του Οργανισμού, της εργασιακής εφεδρείαςκαι της ταυτόχρονης κατάργησηςοργανικών θέσεων και τηςπεραιτέρω μείωσης των αποδοχών τους με το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.

Σε κατάληψη προχωρούν όμως και οι εργαζόμενοι στον Ευαγγελισμό. Από το πρωί της Δευτέρας κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου, αναστέλλοντας έτσι την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου για το νέο Οργανισμό.

Ο σύλλογος των εργαζομένων δεν αναγνωρίζει τις προτάσεις που μειώνουν κατά εκατοντάδες- όπως τονίζουν- το οργανικό προσωπικό και δημιουργούν Τμήματα μαμούθ που θα λειτουργήσουν σε βάρος του προσωπικού και των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι τάσσονται και κατά της παραχώρησης κλινών σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) με αφορμή μεταξύ άλλων και το ενιαίο μισθολόγιο που περικόπτει κατά τουλάχιστον 300 ευρώ τους μισθούς των χαμηλόμισθων υγειονομικών αποφάσισε αύριο Τρίτη να προχωρήσει σε κατάληψη των Υγειονομικών Περιφερειών ώστε να αναδειχθούν τα αιτήματα του κλάδου.

Στο μεταξύ με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας την Πέμπτη 13/10/2011 από 11π.μ. έως 3μ.μ. ύστερα από την 4ΩΡΗ Στάση Εργασίας που έχει προκηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην ΑΘΗΝΑ θα πραγματοποιηθεί Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας στις 11:30 κάτω από το Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.