Κάταγμα στο ισχίο:Δείτε τι πρέπει να κάνετε!

  • Iatropedia
Το κάταγμα του ισχίου είναι αρκετά συνηθισμένο στον ηλικιωμένο πληθυσμό και κυρίως στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που υποφέρουν από οστεοπόρωση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση κατάγματος ισχίου.

Κάταγμα στο ισχίο

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Κάταγμα στο ισχίο είναι ένας άλλος όρος για τον σπασμένο γοφό. Είναι ένας συχνός τραυματισμός συνήθως σε ηλικιωμένες γυναίκες με οστεοπόρωση. Το ισχίο μπορεί να σπάσει σε διάφορα μέρη.

Εάν σπάσει το ισχίο σας, θα αισθανθείτε εξαιρετικά έντονο πόνο γύρω από τον τραυματισμένο γοφό. Συνήθως είναι εντονότερος πάνω από τον εξωτερικό άνω μηρό ή στη βουβωνική χώρα. Θα είναι αδύνατο να κινήσετε το ισχίο σας, κατ’ επέκταση δε θα μπορείτε ούτε να στέκεστε ή να περπατάτε.

Μπορεί επίσης να αισθανθείτε ζάλη, τόσο λόγω του πόνου αλλά και επειδή τα σπασμένα οστά μπορεί να έχουν προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία άρα και πτώση της αρτηριακής σας πίεσης.

Θα πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο το συντομότερο δυνατό, αλλά φροντίστε να φωνάξετε ασθενοφόρο γιατί είναι σημαντικό να μην κινήστε καθόλου. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να μείνετε ζεστοί γι’ αυτό και καλό είναι να σκεπαστείτε με μια κουβέρτα.

Μην τρώτε ή μην πίνετε κάτι, ενώ περιμένετε τις πρώτες βοήθειες.

Κάποιες φορές, ένα κάταγμα ισχίου δεν μπορεί να απεικονιστεί σε μια τυπική ακτινογραφία. Μπορεί, συνεπώς, ο γιατρός σας να συστήσει μια μαγνητική τομογραφία η οποία παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την άρθρωση του ισχίου και των μαλακών ιστών γύρω από αυτό. Οι περισσότεροι που παθαίνουν κάταγμα στο ισχίο τους θα χρειαστεί να υποβληθούν σε εγχείρηση.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr