Καρκίνος του προστάτη: Η εξέταση PSA έσωσε τον Μπεν Στίλερ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος του προστάτη
Επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιο «μπλε ατσάλι» που είχε στην ταινία Ζουλάντερ, ο διάσημος ηθοποιός Μπεν Στίλερ αποκάλυψε ότι πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, ακολούθησε χειρουργική αφαίρεση του όγκου και έκτοτε με ευλάβεια και σιδηρά πειθαρχία υποβάλλεται στο τεστ PSA. «Αυτή η εξέταση μου έσωσε τη ζωή» λέει ο Στίλερ που δηλώνει «καθαρός» εδώ και δύο χρόνια.

Ο 50χρονος δημοφιλής κωμικός και σκηνοθέτης αποφάσισε να μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας του με τον καρκίνο του προστάτη προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στους άνδρες να υποβάλλονται σε εξέταση PSA.

Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen – ειδικό προστατικό αντιγόνο) μετρά την πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε υγιείς άνδρες, αλλά συχνά είναι αυξημένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

«Ήταν εντελώς ξαφνικό» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή με οικοδεσπότη τον Χάουαρντ Στερν «δεν ήξερα τι να κάνω. Εκείνη τη στιγμή νομίζεις ότι σταματούν τα πάντα στη ζωή σου».

«Το θέμα είναι πολύπλοκο και στους άνδρες δίνονται διαφορετικές συμβουλές για το πότε και αν πρέπει να κάνουν το τεστ» λέει ο ηθοποιός «αλλά σε ένα κόσμο που δεν είναι τέλειος ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον πιο θεραπεύσιμο καρκίνο, αλλά και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο, είναι η έγκαιρη διάγνωση».

Όταν έμαθε τα ‘νέα’ έσπευσε να μιλήσει με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, που είχε νικήσει τον καρκίνο του προστάτη, πριν κάποια χρόνια, και μίλησε και με τα παιδιά του για ‘παν ενδεχόμενο’.

Η έκβαση ήταν αίσια και έκτοτε ο Στίλερ υποβάλλεται σε εξέταση PSA κάθε έξι μήνες «για να είναι σίγουρος ότι είναι ‘καθαρός’».

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του προστάτη: Τα πρώιμα συμπτώματα που πρέπει κάθε άντρας να γνωρίζει

Καρκίνος του προστάτη: Αυτά τα φρούτα και λαχανικά “σηκώνουν ασπίδα”

Καρκίνος του προστάτη: Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις που έχουν όλοι οι άντρες

Καρκίνος του προστάτη: Τι ρόλο παίζει ο Δείκτης Μάζας Σώματος – Υπολογίστε τον δικό σας ΕΔΩ