Καρύδια και φιστίκια χαρίζουν περισσότερα χρόνια ζωής!

  • Iatropedia
Μια χούφτα καρύδια ή φιστίκια την ημέρα μπορεί να μειώσει κατά 23% τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μεγάλης δεκαετούς έρευνας.

Η έρευνα έγινε από την ομάδα του καθηγητή Piet van den Brandt του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και δημοσιεύεται στο International Journal of Epidemiology. Σε αυτήν πήραν μέρος 120.000 Ολλανδοί ηλικίας 55 ως 69 ετών των οποίων η υγεία και οι διατροφικές συνήθειες παρακολουθούνταν επί 10 χρόνια. Η καθημερινή βρώση 15 γραμμαρίων καρυδιών ή φυστικιών κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από νευροεκφυλιστικές ασθένειες κατά 45%, από ασθένειες του αναπνευστικού κατά 39% και από διαβήτη κατά 30%. Επίσης, επιβεβαιώνοντας πολλές παλαιότερες μελέτες, τα καρύδια και τα φιστίκια μειώνουν τα καρδιαγγειακά προβλήματα ενώ αν τρώει κανείς 67 γραμμ. την ημέρα μειώνεται και η χοληστερίνη του κατά 7,4%.

Ποιό είναι όμως αυτό το «μαγικό» που έχουν οι συγκεκριμένοι ξηροί καρποί και δίνει περισσότερα χρόνια ζωής και καλύτερη υγεία; Είναι οι πολλές βιταμίνες που περιέχουν, τα ιχνοστοιχεία και τα αντιοξειδωτικά, συγκεντρωμένα όλα μαζί στα καρύδια και στα φιστίκια. Αν λοιπόν θέλει να αυξήσει κανείς τις πιθανότητες μακροβιότητας κατά 23% δεν έχει παρά να τρώει 15 γραμμ. καρύδια και φιστίκια κάθε μέρα, αν και για την μείωση της χοληστερίνης χρειάζονται κάπως περισσότερα, δηλαδή 67 γραμμάρια. Όσο για το αν αυτή η διατροφική συνήθεια παχαίνει, η απάντηση είναι όχι. Αντιθέτως, σύμφωνα με την έρευνα, οι άνθρωποι που τρώνε αυτούς τους ξηρούς καρπούς είναι πιο αδύνατοι από εκείνους που τους αποφεύγουν.