Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο: Στηρίζει το Χαμόγελο του Παιδιού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην καρδιά του Ελληνισμού στο Μόντρεαλ στις 6 και 7 Μαΐου 2017 το Φεστιβάλ Ελληνικών Γεύσεων και Κρασιού που διοργάνωσε η «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο» προς υποστήριξη του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και παρουσία του Προέδρου του Διοικητικού του Συμβουλίου, κ. Κώστα Γιαννόπουλου.

Περίπου 2.000 επισκέπτες υποστήριξαν την εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο του Μόντρεαλ, «Αδριανός Μαρής». Ανάμεσα τους ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μόντρεαλ κ. Νικόλαος Σιγάλας, κυβερνητικοί εκπρόσωποι σε δημοτικό, τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανισμών, εθελοντές και υποστηρικτές της εκδήλωσης.

«Η παρουσία μας στο Μόντρεαλ είναι πολύ σημαντική διότι μας δίνει την ευκαιρία να βρεθούμε κοντά στους ανθρώπους που δίνουν φωνή και δύναμη στη σημαντική προσπάθεια που γίνεται στην Ελλάδα. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους εσάς που βρίσκεστε στο πλευρό μας και γίνεστε μέρος αυτής της προσπάθειας για την προστασία των παιδιών» τόνισε ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, υποστηρικτές και μέλη εθελοντικών δικτύων.

Σε μια συμβολική κίνηση παιδιά από την Ελληνική Κοινότητα δώρισαν στον πρόεδρο του Οργανισμού ζωγραφιές που δημιούργησαν για τα παιδιά στη Λέσβο που έχουν ανάγκη προστασίας και αγάπης καλωσορίζοντας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο χώρο του Φεστιβάλ. Όμορφες στιγμές υπό τους ήχους ελληνικής μουσικής προσέφεραν οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Κώστας Μήτσιος, Πολύχρονος Κόρος και Χριστίνα Γαλιάτσου.

Οι εκδηλώσεις έφεραν όμως και ένα σημαντικό μήνυμα. Το Φεστιβάλ φιλοξένησε τη φωτογραφική έκθεση «Τα Ξεχασμένα Παιδιά της Λέσβου» μέσα από την οποία ο Καναδός καλλιτέχνης Jeff Malo παρουσίασε τις συγκλονιστικές εικόνες που αποτύπωσε το καλοκαίρι του 2016 από την τραγωδία χιλιάδων προσφύγων ανάμεσα τους πολλών παιδιών που έφτασαν στην Ελλάδα. Στο Φεστιβάλ τραγούδησε και η Lynda Thalie, καλλιτέχνιδα από το Κεμπέκ και η ίδια πρόσφυγας από την Αλγερία.

Η «Καναδική Πρωτοβουλία για τη Λέσβο» (The Canadian Initiative for Lesvos-CIL) δημιουργήθηκε από μια ομάδα αφοσιωμένων εθελοντών που έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για τη συγκέντρωση απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία ενός Σπιτιού για Παιδιά σε κίνδυνο στη Μυτιλήνη και του Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης στη Λέσβο. «Ως επίτιμος επικεφαλής της Καναδικής Πρωτοβουλίας για τη Λέσβο, με μεγάλη ικανοποίηση υποδεχόμαστε την εντυπωσιακή αυτή ανταπόκριση από πάρα πολλούς υποστηρικτές τόσο από τον Καναδά, αλλά ακόμα και από τη Νέα Υόρκη» δήλωσε ο πρώην Πρέσβυς του Καναδά στην Ελλάδα, κ. Robert Peck.

Είχε προηγηθεί στις 2 Μαΐου 2017 με πρωτοβουλία του μη-κερδοσκοπικού Οργανισμού «Hellenic Relief» συνάντηση μελών της ελληνικής Ομογένειας στη Νέα Υόρκη με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο Οργανισμός προκειμένου να συμμετάσχει σε συναντήσεις στο πλαίσιο των διεθνών του δράσεων στον τομέα της παιδικής προστασίας.

Τα έσοδα από την εκδήλωση θα διατεθούν αποκλειστικά προς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και στις συγκεκριμένες δράσεις στο νησί της Λέσβου.