«Καμπάνες» ΕΟΦ σε φαρμακευτικές! Πρόστιμα για ελλείψεις

  • Iatropedia
Βαριές κυρώσεις επιβάλλει ο ΕΟΦ σε 13 φαρμακευτικές εταιρείες καθώς διαπίστωσε πως με βάση τις μηνιαίες πωλήσεις προχώρησαν σε παράλληλες εξαγωγές αφήνοντας άδεια τα ράφια των φαρμακείων και χωρίς φάρμακα τους ασφαλισμένους.

Στο μεταξύ όμως οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν αποκατάσταση της επάρκειας στην αγορά και προχώρησαν σε άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Πρόκειται για τα εξής φάρμακα: DULCOLAX, SPIRIVA, PERSANTIN, ATACAND, INSPRA, BRASAN, SIMDAX σε όλες τις μορφές περιεκτικότητες και LYRICA στις περιεκτικότητες των 25 mg/cap και 75 mg/cap. Παραμένουν σε απαγόρευση 21 προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένες παράλληλες εξαγωγές σε σχέση με τις εγχώριες πωλήσεις κατά το μήνα Οκτώβριο, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 20% έως 80%, ενώ σε μεμονωμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν το 100%.

Η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε και με τις πρόσφατες αναφορές ελλείψεων περίπου 300 σκευασμάτων (σε διάφορες μορφές/περιεκτικότητες) που περιήλθαν στον ΕΟΦ από Φαρμακευτικούς Συλλόγους.