Καλπάζει η μηνιγγίτιδα στα παιδιά! «Εμβολιάστε τα» προτρέπουν οι ειδικοί

  • Iatropedia
Παιδιά κάτω των 10 ετών χτυπά κυρίως η μηνιγγίτιδα τα κρούσματα της οποίας εμφανίζονται αυξημένα, γι αυτό και οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για τον επαρκή εμβολιασμό των ανηλίκων.

Εκατοντάδες είναι τα κρούσματα μηνιγγίτιδας κάθε χρόνο στη χώρα μας, κυρίως σε παιδιά γι αυτό και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υπογραμμίζουν τη σημασία του εμβολιασμού από μικρή ηλικία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας, το 2011 καταγράφηκαν 477 νέα κρούσματα, ενώ η θνησιμότητα άγγιξε το 1,25%.

Μοναδική ασπίδα προστασίας εναντίον της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου συνιστά ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται σε ηλικίες μικρότερες των 10 ετών.

Βάσει της έκθεσης του Κέντρου, στην ηλικιακή ομάδα 0-4 ετών καταγράφηκαν 17 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, στις ηλικίες 5-9 ετών τα κρούσματα έφθασαν τα 10 (τα διπλάσια σε σχέση με το 2010), ενώ 18 ήταν οι περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε παιδιά και νέους, ηλικίας 10-29 ετών.

«Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν βρέφη και παιδιά, γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να είναι τακτικοί στο πρόγραμμα εμβολιασμών» ανέφερε η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας, Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού (21-27 Απριλίου).

Ωστόσο αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την ανοσοποίηση του πληθυσμού από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, κυρίως με την ανάπτυξη εμβολίων που απευθύνονται και σε παιδιά μικρότερα των δύο ετών.

«Τον τελευταίο χρόνο είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά το πρώτο τετραδύναμο συζευγμένο εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο, που μπορεί να χορηγηθεί μαζί με άλλα και προσφέρει μακρόχρονη προστασία, ενώ περιορίζει τη διασπορά του μικροβίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες μετάδοσης της νόσου» επεσήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολόγος, Μαρία Θεοδωρίδου.

Το εν λόγω εμβόλιο έχει ήδη λάβει άδεια και χορηγείται σε παιδιά ηλικίας δύο ετών και άνω στις Η.Π.Α. και σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ στην Ελλάδα αναμένεται αντίστοιχη έγκριση εντός του 2012, οπότε και πρόκειται να κυκλοφορήσει ακόμη ένα εμβόλιο για τον μηνιγγιτιδόκοκκο της οροομάδας Β.