Καλά Χριστούγεννα χωρίς…βαρυστομαχιά!

  • Iatropedia
Η δυσπεψία ή αλλιώς βαρυστομαχιά είναι κοινή μετά από ένα μεγάλο γεύμα, όπως αυτό που γίνεται την ημέρα των Χριστουγέννων. Πολλοί παραπονιούνται για ένα αίσθημα βάρους στο πάνω μέρος της κοιλιάς, κάψιμο, φούσκωμα ή πόνο που συχνά συνοδεύεται από ρεψίματα, αναγούλες και εμετό.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Το περιεχόμενο του στομάχου αποτελείται από τις τροφές που καταπίνονται και από ουσίες που εκκρίνονται, όπως ένζυμα και οξέα. Το στομάχι καλύπτεται από βλέννα που το προστατεύει από τη βλαπτική δράση των οξέων.

Στο πάνω μέρος του στομάχου υπάρχει ένας σφιγκτήρας που εμποδίζει το περιεχόμενό του να γυρίσει πίσω στον οισοφάγο, γιατί διαφορετικά το γαστρικό οξύ θα του προκαλούσε βλάβες, καθώς ο οισοφάγος δεν επενδύεται από βλέννα.

Μετά από ένα βαρύ γεύμα η πίεση μέσα στο στομάχι υπερβαίνει την ικανότητα του σφιγκτήρα να παραμένει κλειστός και έτσι το γαστρικό οξύ παλινδρομεί στον οισοφάγο και εμφανίζονται τα συμπτώματα του πόνου και της καούρας στο πάνω μέρος της κοιλιάς και του θώρακα.

Τι να κάνετε για να αντιμετωπίσετε τη δυσπεψία.

Όσοι και αν είναι οι πειρασμοί που παραμένουν στο τραπέζι σταματήστε να τρώτε όταν νιώσετε κορεσμό, δηλαδή όταν χορτάσετε και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να ολοκληρώσει τη διαδικασία της πέψης.

Παρόλο που μπορεί να νιώθετε υπνηλία μετά από ένα βαρύ γεύμα μην ξαπλώσετε και μην κοιμηθείτε. Η διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση των συμπτωμάτων θα γίνει πιο γρήγορα αν παραμείνετε όρθιοι ή ακόμα καλύτερα αν πάτε έναν περίπατο.

Αντικαταστήστε τα αεριούχα ποτά με ένα χωνευτικό αφέψημα. Το τζίντζερ, το φασκόμηλο, ο δυόσμος και η μέντα είναι πολύ χωνευτικά και θα ελαττώσουν τις ενοχλήσεις σας.

Η μαγειρική σόδα λειτουργεί σαν αντιόξινο εξουδετερώνοντας τα επιβλαβή οξέα. Δεν είναι η καλύτερη επιλογή, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αν είναι το μόνο που έχετε στη διάθεσή σας. Αναμείξτε 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα σε νερό με λίγο αλάτι και στίψτε λίγο χυμό λεμονιού ή λάιμ.

Κάντε εντριβές στην κοιλιά σας με λίγο ελαιόλαδο ή άλλο φυτικό λάδι με αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών και σε λίγο θα ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com