Κ. Μπαργιώτας: Πάνω από 1,1 δισ. είναι το χρέος του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους Υγείας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Λάρισας, τα χρέη του Οργανισμού έχουν ξεπεράσει το 1 δις και για τον λόγο αυτό ρωτά τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, αν θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ και από που θα αντληθούν οι πόροι...

Τονίζει μάλιστα ότι τον απασχολεί η πηγή των πόρων καθώς αναρωτιέται αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή περαιτέρω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως εξηγεί ο κ. Μπαργιώτας, παρά τις πληρωμές που έγιναν τους προηγούμενους μήνες από την πρόσθετη χρηματοδότηση που έλαβε ο ΕΟΠΥΥ το 2016 για «εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ ως καθολικού διαδόχου των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης», τα χρέη του Οργανισμού εξακολουθούν να είναι τεράστια.

Όπως δείχνουν στοιχεία  από το υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιούλιο του 2016- που εκταμιεύτηκε μέρος της δόσης από την ολοκλήρωση της α’ αξιολόγησης- μέχρι το Δεκέμβριο του ίδιου έτους, δόθηκαν στον ΕΟΠΥΥ 674 εκατ. ευρώ, από τα οποία στους ιδιώτες πληρώθηκαν 503 εκατ. ευρώ.

Η τελευταία ενημέρωση εκ μέρους του Οργανισμού ήταν ότι προχωρά η διαδικασία πληρωμής όλων των παρόχων . Ταυτόχρονα, οριστικοποιήθηκε η πληρωμή 42 εκατ. ευρώ, προς τους συμβεβλημένους γιατρούς, η οποία αφορά την εξόφληση του υπολειπόμενου ποσού (10%) για ιατρικές επισκέψεις της περιόδου 2012-2015.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην εκκαθάριση των τρεχουσών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρόλα αυτά, στελέχη της αγοράς κάνουν λόγο για μη αποδόσεις εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως συμβαίνει άλλωστε από την σύσταση του ΕΟΠΥΥ την 1η Ιανουαρίου 2012.

Το iatropedia φιλοξένησε χθες διαδικτυακή συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΙΒ ο οποίος απαντώντας κάποια στιγμή σε σχετικό ερώτημα, αποκάλυψε ότι ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα μέλη του Συνδέσμου με παραπάνω από 400 ημέρες καθυστέρηση!

Διαβάστε εδώ το θέμα μας και παρακολουθείστε το βίντεο της συνέντευξης.

Ο κ. Κώστας Μπαργιώτας, ρωτά λοιπόν με Ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή τον υπουργό Υγείας: -Θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ;

-Από πού θα αντληθούν οι πόροι;

-Υπάρχει ενδεχόμενο πρόσθετων περικοπών συντάξεων ή περαιτέρω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών;