Ιστορική στιγμή: Παράλυτος κινεί το χέρι του με την σκέψη (!) χάρη στην τεχνολογία (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παράλυτος
Ένας άνδρας Οχάιο, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα κατάδυσης πριν από έξι χρόνια, κατάφερε να ανακτήσει μέρος της λειτουργικότητας του δεξιού του χεριού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας κλινικής μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Nature.

Ο 24χρονος Ian Burkhart, αν και παράλυτος, μπορεί πλέον να κάνει αρκετές κινήσεις με την δύναμη της σκέψης και μόνο, χάρη σε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα τελαυταίας τεχνολογίας.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πρωτοποριακής “νευρικής τεχνολογίας παράκαμψης”, που επεμβαίνει στις σκέψεις και τα εγεκφαλικά σήματα του Burkhart, τα βοηθάει να “παρακάμψουν” τον τραυματισμένο νωτιαίο μυελό του, και τα αφήνει να φτάσουν στα νεύρα, τους μυς και τους τένοντες του χεριού του!

Η πειραματική αυτή συσκευή ονομάζεται NeuroLife και δημιουργήθηκε από την εταιρεία Batelle σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Wexner του κρατικού πανεπιστημίου του Οχάιο στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα μικροτσίπ σε μέγεθος μπιζελιού, το οποίο εμφυτεύεται μέσα στον εγκέφαλο. Έχει τη δυνατότητα να “πιάνει” τα κύματα του εγκεφάλου, τα οποία στη συνέχεια αποκωδικοποιούνται από το λογισμικό του υπολογιστή και φτάνουν στο χέρι όπου διεγείρουν ορισμένους μυς.

Ο Burkhart απέδειξε για πρώτη φορά με επιτυχία τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας τον Ιούνιο του 2014, όταν κατάφερε να ανοίξει και να κλείσει το χέρι του απλά με την σκέψη, αλλά η νέα μελέτη περιγράφει λεπτομερώς πιο εξειδικευμένες και λεπτεπίλεπτες κινήσεις που είναι, πλέον, σε θέση να κάνει ο 24χρονος, χάρη στις τεχνικές βελτιώσεις του συστήματος έκτοτε, όπως το να χρησιμοποιεί κουτάλι, τηλέφωνο και άλλα πράγματα, που τον κάνουν πολύ πιο ανεξάρτητο από πριν.

http://abcnews.go.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιατρικό “θαύμα”: Πώς 4 παράλυτοι άνθρωποι στάθηκαν πάλι όρθιοι (ΒΙΝΤΕΟ)

Δείτε το: Ρομποτικό χέρι προσφέρει αίσθηση αφής σε παράλυτο χρήστη (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: ΑμΕΑ ελέγχουν ρομπότ με την σκέψη τους και επισκέπτονται τις οικογένειές τους (ΒΙΝΤΕΟ)

Απίστευτο: Κινεί το ρομποτικό άκρο με την σκέψη του (ΒΙΝΤΕΟ)