Ίσως να το δούμε κι αυτό: Ιδιωτικές κλινικές χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
ιδιωτικές κλινικές
Την επόμενη Πέμπτη 26 Μαϊου θα φανεί αν η ρήξη είναι οριστική και οι "γέφυρες" κόπηκαν μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιοκτητών των ιδιωτικών κλινικών. Πάντως, όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, οι κλινικάρχες δεν πρόκειται να δεχτούν ούτε να πληρώνονται οι γιατροί όπως θέλει ο ΕΟΠΥΥ (μέσα από το ΚΕΝ), ούτε να επιβαρύνονται το 40% των νοσηλειών στην τρίτη θέση!

Οι υπάρχουσες συμβάσεις των ιδιωτικών κλινικών με τον ΕΟΠΥΥ λήγουν στα τέλη του Ιουνίου κι αν μέχρι τότε δεν έχουν ανανεωθεί, οι ασφαλισμένοι του Οργανισμού δεν θα έχουν πρόσβαση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ούτε με την συμμετοχή του 30% που ισχύει τώρα.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ έχει «στυλώσει τα πόδια» απαιτώντας να διατεθεί το 40% των κλινών Γ΄ θέσης στην υπηρεσία των δημόσιων νοσοκομείων, δηλαδή οι ασφαλισμένοι να νοσηλεύονται δωρεάν σε αυτές τις κλίνες. Κι αυτό όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να γίνει δεκτό από τις διοικήσεις των κλινικών καθώς πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις και όχι κοινωφελή ιδρύματα.

Σε ό,τι αφορά δε τις πληρωμές των κλινικών, ο Οργανισμός έχει ανακοινώσει πως θα καταβάλλεται το 100% των οφειλών και όχι το 90% όπως γινόταν μέχρι σήμερα μετά από δειγματοληπτικό έλεγχο των τιμολογίων. Ωστόσο κάποιοι βλέπουν κι εδώ πρόβλημα καθώς δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι παράμετροι των μεθόδων έλεγχου ούτε έχουν δοθεί οδηγίες ελέγχου. Και εν τω μεταξύ, για φέτος τα νέα χρέη (από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο) φθάνουν τα 112 εκατ. ευρώ, την ώρα που εκκρεμούν συνολικά άλλα 200 εκατ. ευρώ από προηγούμενα έτη…

Και σαν να μην έφτανε αυτό, από τις κλινικές κάνουν λόγο για μια δύσκολη χρονιά, ειδικά μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%, που θα επηρεάσει και τα νοσήλια, με έλλειψη ρευστότητας και αρνητικούς ισολογισμούς.

Όπως εξήγησε στο Iatropedia ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, Γρηγόρης Σαραφιανός, «τρία είναι τα κύρια σημεία διαφωνίας στα οποία δεν υπάρχει καμία σύγκληση:

1. Το ποσοστό 40% των κλινών της Γ θέσης για το οποίο ζητούν να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση των ασθενών επιπλέον της συμμετοχής τους.

2. Οι αμοιβές των γιατρών για τις οποίες ζητούν να εξακολουθήσει το σημερινό καθεστώς, δηλαδή να πληρώνονται απευθείας από τους ασθενείς χωρίς καμία ανάμειξη των κλινικών και

3. Το ποσοστό 1,8% επί των υποβαλλόμενων λογαριασμών, δηλαδή 10 εκατ. ευρώ ετησίως, να πηγαίνει υπέρ των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ για την εκκαθάριση των λογαριασμών μας».

Ειδικά για το θέμα των αμοιβών των γιατρών ο κ. Σαραφιανός μας εξήγησε:

«Εμείς θέλουμε να αμείβονται απευθείας από τους ασθενείς. Ο ΕΟΠΥΥ θέλει να εντάξει στην έννοια των ΚΕΝ DRG τις ιατρικές αμοιβές, δηλαδή σε αυτά που μας δίνει. Εμείς ζητάμε να γράφει ότι στην έννοια των ΚΕΝ δεν περιλαμβάνεται κανενός είδους αμοιβή (ιατρού, βοηθού ιατρού, αναισθησιολόγου, φυσιοθεραπευτή), όπως συμβαίνει με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές».