ΙΣΑ: Τι έργο έχουν επιτελέσει οι ΜΚΟ σχετικά με την φροντίδα των προσφύγων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο ΙΣΑ απέστειλε επιστολή στο ΕΚΕΠΥ με την οποία ζητά ενημέρωση για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων –μεταναστών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο  του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Ν. Παπαευσταθίου, με την οποία ζητά να ενημερωθεί  για τις ΜΚΟ που συμμετέχουν στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων –μεταναστών καθώς και τα προγράμματα πρόληψης που έχουν υλοποιηθεί για παιδιά και ενήλικες.

«Ο ΙΣΑ επισημαίνει ότι ουδέποτε εκλήθη να συνδράμει στο σχεδιασμό ,παρά το γεγονός ότι έγκειται στις αρμοδιότητές του η προάσπιση της νόμιμης άσκησης της ιατρικής.

Καθώς σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο η παροχή ιατρικής φροντίδας ή η υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής ή άλλων προγραμμάτων κοινωνικού ή φιλανθρωπικού χαρακτήρα από ιατρικούς ή άλλους φορείς του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα, είναι νόμιμη μόνο μετά από έγγραφη έγκριση του οικείου τοπικού ιατρικού συλλόγου».

Για το λόγο αυτό ο ΙΣΑ ζητά από το ΕΚΕΠΥ να του γνωστοποιήσει τα κάτωθι στοιχεία:

-Ποιες είναι οι ΜΚΟ που μετέχουν στην υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών.
-Ποιοι γιατροί, ποιας εθνικότητας και ποιάς ειδικότητας μετέχουν στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης.
-Ποιος ελέγχει και πιστοποιεί τις παραπάνω ιδιότητές τους.
-Ποια είναι τα προγράμματα πρόληψης που έχουν σχεδιάσει για ενήλικες και παιδιά και ποια από αυτά έχουν πράγματι υλοποιήσει.