ΙΣΑ: Σε απεργίες αν ανοίξει το επάγγελμα

  • Iatropedia
Ακόμη και στη δικαιοσύνη μπορεί να προσφύγουν οι ιατρικοί σύλλογοι προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου να ανοίξει αιφνιδιαστικά και λίγο πριν τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης το ιατρικό επάγγελμα.

Ιατρεία και μονάδες υγείας στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων παραδίδει ο υπουργός Υγείας σύμφωνα με τους ιατρικούς συλλόγους καθώς καταργεί κάθε περιορισμό στην αδειοδότηση των ιατρείων, των διαγνωστικών κέντρων και των υπολοίπων μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Το θέμα προκαλεί την έκρηξη των γιατρών οι οποίοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά να προσφύγουν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά της απόφασης.

Η εγκύκλιος του Ανδρέα Λοβέρδου ουσιαστικά απελευθερώνει πλήρως το ιατρικό επάγγελμα και δίνει τη δυνατότητα, όποιος θέλει ακόμα και μη γιατρός, να ανοίγει όσα ιατρεία θέλει, σε όποια περιοχή της χώρας επιθυμεί.

Επίσης, καταργεί κάθε διαδικασία αδειοδότησης για την παροχή υπηρεσιών Υγείας ΠΦΥ, εξομοιώνοντας τις εταιρίες αυτές με τις εμπορικές εταιρίες, σύμφωνα με τον ιατρικό σύλλογο της Αθήνας. Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης: «Ουσιαστικά μετατρέπει τους γιατρούς σε υπαλλήλους των μεγάλων σουπερμάρκετ της Υγείας.
Είναι απαράδεκτη η κατάργηση του ίδιου του ορισμού του ιατρείου και του πολυιατρείου ως χώρου αυτοτελούς και κατάλληλου για την παροχή αποκλειστικά ιατρικών υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.»
Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου, σημειώνοντας: «επιφυλασσόμενοι άλλως παντός νομίμου δικαιώματος προς πάσα κατεύθυνση, καθώς και άλλες ενέργειες σε συντονισμό με τους άλλους Ιατρικούς Συλλόγους και φορείς της χώρας».