ΙΣΑ: ποινικό αδίκημα η αλλαγή των συνταγών από τους φαρμακοποιούς

  • Iatropedia
Συνεχίζεται η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ γιατρών, φαρμακοποιών αλλά και υπουργείου Υγείας με αφορμή την απόφαση του υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου να δώσει το δικαίωμα στους φαρμακοποιούς να αλλάζουν ακόμη και τις συνταγές των γιατρών αντικαθιστώντας τα φάρμακα με άλλα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) μιλά για απαράδεκτες ενέργειες τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, που εκχωρούν παρανόμως το δικαίωμα στους Φαρμακοποιούς να αντικαθιστούν τα συνταγογραφούμενα από τους θεράποντας ιατρούς σκευάσματα με άλλα.

«Οι φαρμακοποιοί δεν είναι γιατροί και δεν μπορούν να ασκούν ιατρικές πράξεις. Η παράνομη άσκηση της ιατρικής συνιστά δε ποινικό αδίκημα» λένε χαρακτηριστικά τα μέλη του Ιατρικού Συλλόγου.

Όπως εξηγούν, σύμφωνα με διάταξη του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας, απαγορεύεται στον φαρμακοποιό να αντικαθιστά με άλλα φάρμακα τα αναγραφόμενα σε ιατρική συνταγή χωρίς την έγκριση του ιατρού που εξέδωσε τη συνταγή. Επίσης, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, προβλέπεται να επιβάλλονται στους υπευθύνους κυρώσεις.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καταλήγει πως η θέση του είναι ότι στους φαρμακοποιούς δεν επιτρέπεται να αλλάζουν τις συνταγές των γιατρών διότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα και, όποιος φαρμακοποιός προβεί σε μια τέτοια πράξη, θα πρέπει να τιμωρείται σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

Να σημειωθεί ότι ο ΙΣΑ καλεί τα μέλη του να υπογράφουν τις συνταγές που εκδίδουν, με την επισήμανση: «Προσοχή-ουδεμία ευθύνη φέρω σε περίπτωση αντικατάστασης των παραπάνω σκευασμάτων», αποτυπωμένη σε αντίστοιχη σφραγίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΞΕΝΙΤΕΥΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΛΟΓΩ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

ΒΑΜΒΑΚΙ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ