ΙΣΑ: «Όχι» στα κουπόνια για ιατρικές εξετάσεις

  • Iatropedia
Επιστολή στον υπουργό Υγείας για τα εκπτωτικά κουπόνια ιστοσελίδας κυριακάτικης εφημερίδας, απέστειλε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας. Πρόκειται για σοβαρό καιθέμα που αφορά την δημόσια υγεία και το κύρος του ιατρικού λειτουργήματος, αναφέρει ο ΙΣΑ, ζητώντας από τον υπουργό να παρέμβει.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

«Πόλεμο» με μεγάλη κυριακάτικη εφημερίδα ανοίγει ο ΙΣΑ στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητεί να να μην παρέχονται ιατρικές εξετάσεις σε εξευτελιστικές τιμές.

Η επιστολή του ΙΣΑ προς τον υπουργό Υγείας αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών στη Συνεδρίαση του της 8/10/2015 έλαβε γνώση της ανακοίνωσης που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.protothema.gr, και αφορά στην πανελλαδική προσφορά από ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας για τη δωρεάν διενέργεια δύο ιατρικών εξετάσεων και συγκεκριμένα «γενικής αίματος» και «γενικής ούρων», καθώς και τη διενέργεια της εξέτασης της «ψηφιακής μαστογραφίας» στην «προνομιακή» τιμή των τριάντα ευρώ, σε όλους τους αναγνώστες του Κυριακάτικου φύλλου της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το οποίο και θα περιλαμβάνει ειδικό κουπόνι για κάθε μία από τις παραπάνω εξετάσεις.

O ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και κυρίως οι εθελοντές ιατροί έχουν έμπρακτα δείξει την ευαισθησία τους σε θέματα παροχής υπηρεσιών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με την διενέργεια δωρεάν κλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων σε ανασφάλιστους και άπορους τόσο στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών αλλά και στα ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήριά τους.

Οποιοσδήποτε λοιπόν φορέας ΠΦΥ θέλει να προσφέρει κοινωνικό έργο μπορεί να το κάνει με την συνδρομή του ΙΣΑ δηλώνοντας την πρόθεσή του και εν συνεχεία ο ΙΣΑ ως αρμόδιος φορέας και θεματοφύλακας της υγείας να το κοινοποιήσει στους πολίτες. Στην προκείμενη όμως περίπτωση, το ζήτημα, ενόψει και της ρητής διάταξης του άρθρου 7 παρ 4 του ν. 3418/2005, είναι πιο σύνθετο και εξαιρετικά σοβαρό και γι' αυτό παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την διευθέτηση του ανωτέρου θέματος».