ΙΣΑ: Να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει για άλλη μια φορά ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή και εκφράζει την ικανοποίησή του, για την πρόθεση του υπουργείου Υγείας, να καθιερώσει ειδική ιατρική συνταγή, για τη χορήγηση αντιβιοτικών. Αυτή είναι η αντίδραση του ΙΣΑ στην αποκάλυψη του Ιωάννη Μπασκόζου ότι ενεργοποιούνται οι επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζετε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή αλλά και η προωθείται η φυλασσόμενη συνταγή.

O ΙΣΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, επανειλημμένες εκκλήσεις προς την Πολιτεία να λάβει τα αναγκαία μέτρα, για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών που συσχετίζονται με την εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων και μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο έκανε για το θέμα, αναφορά στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι ανθεκτικές λοιμώξεις αποτελούν ένα μείζον πρόβλημα, για την Δημόσια Υγεία, το οποίο πολλές φορές έχει επισημανθεί από την επιστημονική κοινότητα, χωρίς όμως η πολιτεία και να έχει λάβει μέχρι σήμερα μέτρα, για την αντιμετώπισή του. Η Ελλάδα εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα.

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών εντείνεται τους χειμερινούς μήνες που έχουν έξαρση οι ιώσεις. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι κυριότερες αιτίες, για τις οποίες οι Έλληνες καταναλώνουν αντιβιοτικά είναι το συνάχι, ο βήχας και ο πονόλαιμος που προκαλούνται από ιώσεις, στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το ποσοστό της μικροβιακής αντοχής στη χώρα μας είναι ένα από τα υψηλότερα παγκοσμίως

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο τον μεμονωμένο ασθενή, αφορά κυρίως τη Δημόσια Υγεία. Μικρόβια που καθίστανται ανθεκτικά σε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή έχουν αποικίσει τα ελληνικά νοσοκομεία και απειλούν τους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Σχολιάζοντας το θέμα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης τόνισε τα εξής:

«Η κατάχρηση αντιβιοτικών και η χορήγηση φαρμάκων, χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, για το οποίο μάλιστα ο ΙΣΑ προσέφυγε πρόσφατα στον Εισαγγελέα, ζητώντας την παρέμβασή του για την προστασία της δημόσιας υγείας. Η χώρα μας κατέχει πολύ υψηλά ποσοστά, στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων, τα οποία συχνά αποβαίνουν μοιραία για τους ασθενείς. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να υπάρξει συντονισμένη εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού, για τους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάχρηση αντιβιοτικών. Επίσης ζητούμε ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο, όπως γίνεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που θα αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα επιβάλλοντας αυστηρές ποινές ,σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.»

Αποτελεί πάγια πεποίθηση του ΙΣΑ, ότι κανένα φάρμακο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Η θέσπιση της ειδικής ιατρικής συνταγής για τη χορήγηση αντιβιοτικών είναι ένα πρώτο βήμα, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Ο ΙΣΑ ζητεί να επιβληθούν αυστηρές ποινές σε όσους χορηγούν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή καθώς θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον ασθενή και τη Δημόσια Υγεία.

 

Διαβάστε τι εξήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας»:

Κάτι που μπορώ να σας εξαγγείλω από τώρα είναι ότι θα πάρουμε μέτρα για την αλόγιστη διάθεση των αντιβιοτικών. Θα πάρουμε μέτρα, ώστε τα αντιβιοτικά να δίνονται μόνο με ιατρική συνταγή, και μάλιστα με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι και φυλασσόμενη αυτή η συνταγή. (Σ.Σ συνταγή που θα διατηρείται υποχρεωτικά από τον φαρμακοποιό για ένα διάστημα προκειμένου να μπορεί να ελέγχεται πού έδωσε το αντιβιοτικό).

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, γιατί οδηγεί σε αντίσταση των μικροοργανισμών, και τελικά οδηγεί σε λοιμώξεις που θα μπορούσαμε να τις θεραπεύουμε πολύ πιο εύκολα. Ταλαιπωρούνται, ακόμα και πεθαίνουν άνθρωποι, ενώ θα ήταν πολύ εύκολο να θεραπευθούν. Θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα, κατά της μικροβιακής αντοχής. Ενεργοποιούμε τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων, ετοιμάζουμε το εθνικό σχέδιο δράσης για την μικροβιακή αντοχή, ετοιμάζουμε την διυπουργική συνεργασία. Είναι θέμα και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος, διότι δυστυχώς η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα και το πέρασμα αυτών των αντιβιοτικών στο περιβάλλον, στο νερό, και σε αυτά που τρώμε, επηρεάζει.

   Η ιατρική συνταγή και μάλιστα φυλασσόμενη που αναφέρατε πότε αναμένεται να εφαρμοστεί; 

Ελπίζω πάρα πολύ σύντομα. Η δική μου βούληση και εισήγηση είναι να γίνει πάρα πολύ σύντομα.