Η κλιματική αλλαγή σε άμεση συνάρτηση με την Δημόσια Υγεία

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την προστασία της δημόσιας υγείας πρότεινε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα.

Την ανάγκη συσπείρωσης των δυνάμεων της Ευρώπης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του, στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Οι ηγέτες του κόσμου, ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, επιστήμονες, επιχειρήσεις, εμπειρογνώμονες, αλλά και πολίτες έδωσαν ραντεβού στο Παρίσι για το COP-21, ένα συνέδριο ορόσημο των Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να συνάψουν μια νέα παγκόσμια συμφωνία ,για το κλίμα και να μοιραστούν δημιουργικές λύσεις και τρόπους που θα αντιστρέψουν τα αρνητικά αποτελέσματά της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ – ο οποίος προσφάτως εξελέγη Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης- τόνισε την ανάγκη μια κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής, για την αντιμετώπιση των μειζόνων υγειονομικών προβλημάτων.

Ειδικότερα ο Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «στόχος για την παραγωγή για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας μιας παγκόσμιας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή που θα δεσμεύει σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου είναι μείζονος σημασίας για το μέλλον του πλανήτη μας και τη ζωή των επόμενων γενεών. Οφείλουμε πλέον να αναλάβουμε ουσιαστικές δράσεις και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, χωρίς καθυστέρηση».

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ στο περιθώριο της Παγκόσμιας Διάσκεψης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, την Δήμαρχο Παρισίου, Αν Ινταλγκό, τον Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Γαλλίας, πρ. Πρωθυπουργό και Δήμαρχο Μπορντό Αλέν Ζιπέ και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Παράλληλα στον πλαίσιο αυτών των συναντήσεων ο Γ. Πατούλης, αναφέρθηκε στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο πρέπει να συζητηθεί εκτενώς προκειμένου να διαμορφωθούν αποφάσεις και να προταθούν συνολικές και ρεαλιστικές λύσεις, κοινά αποδεκτές για το σύνολο των κρατών μελών της Ε.Ε, με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα .Μάλιστα δεσμεύθηκε ότι ως Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης πρόκειται να το θέσει ως κεντρικό θέμα προκειμένου να βρεθούν ρεαλιστικές λύσεις.