ΙΣΑ: Απαράδεκτη η αιφνίδια αλλαγή του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η αναγραφή του ICD10 σε όλες τις ηλεκτρονικές συνταγές έχει προκαλέσει πανικό στους γιατρούς που τους βρίσκει απροετοίμαστους μπροστά σε ένα μέτρο θετικό στην ουσία του αλλά εντελώς αιφνιδιαστικό στην εφαρμογή του...

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ σε σημερινή του ανακοίνωση, «απαιτούμε την άμεση ανάκληση της εφαρμογής υποχρεωτικής αναγραφής ICD10…  Το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αιφνιδίως και χωρίς προηγούμενη πληροφόρηση των Ιατρικών Συλλόγων τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωτική η αναγραφή του ICD10 για όλες τις εξετάσεις. Τούτο έχει ως αποτέλεσμά το σύστημα να λειτουργεί με μεγάλη βραδύτητα αλλά και να υφίσταται μεγάλη καθυστέρηση στην συνταγογράφηση, καθότι δεν έχει γνωστοποιηθεί στους ιατρούς ο νέος τρόπος συνταγογράφησης».

Οι γιατροί τονίζουν ότι «είναι τουλάχιστον άστοχη στην αρχή του μηνός η τροποποίηση αυτή, καθότι έχουμε πολλάκις αναφέρει ότι τέτοιου είδους αλλαγές πρέπει να γίνονται στο μέσο του μηνός, ώστε να μην υφίσταται τόσος φόρτος εργασίας και να υπάρχει η δυνατότητα ομαλής μετάβασης στον νέο τρόπο συνταγογράφησης. Επίσης ενώ η ομάδα εργασίας του ΙΣΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση έχει συνδράμει επιλύοντας τα ζητήματα που κατά καιρούς προκύπτουν, για άλλη μια φορά την αγνοήσατε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν αναστατωθεί όλοι οι ιατροί που προσπαθούν να συνταγογραφήσουν εξετάσεις και κατ’ επέκταση και οι ασθενείς».

Το θέμα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και διάφοροι σύλλογοι και φορείς ζητούν την αναστολή του δίδοντας ταυτόχρονα μια χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής του.

Από τον ΙΣΑ επισημαίνουν ότι «ο Σύλλογος είναι υπέρ του ελέγχου των δαπανών μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, χωρίς όμως τούτο να γίνεται με προχειρότητα. Τέλος θα είναι αναγκαίο να τροποποιηθεί έτσι το πρόγραμμα ώστε να υπάρξει αυτοματοποίηση του συστήματος. Αναμένουμε την άμεση επίλυση του προβλήματος και την ενημέρωση μας».

Να εξηγήσουμε το ICD10 είναι Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νοσημάτων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας (ICD) και αποτελεί μία κωδικοποίηση των νοσημάτων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που σκοπό έχει την όσο το δυνατόν καλύτερη ανάλυση και επεξεργασία των ιατρικών διαγνώσεων παγκοσμίως.