Υπουργείο Υγείας: Εκτός ΕΟΠΥΥ τα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία! Στο “κλαμπ” και το ΤΑΥΤΕΚΩ

  • Iatropedia
Δεν αφορά τα αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ ξεκαθαρίζει το υπουργείο Υγείας και μιλά για παρεξήγηση σχετικά με τα όσα καταλογίζει στα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας ο εκπρόσωπος της τρόικας Ματίας Μορς.

Με επιστολή, και μάλιστα σε ανάλογο ύφος, απάντησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, στον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην Τρόικα, Ματίας Μορς, αποδίδοντας σε παρανόηση τα όσα καταλογίζει ο τελευταίος στην παρέμβαση του για τον ΕΟΠΥΥ.

Στην επιστολή, ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί να εξηγήσει στον κ. Μορς ότι η κυβέρνηση προχωράει κανονικά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων γύρω από τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και την ένταξη σε αυτόν των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών φορέων.

Η επιστολή Μορς εστάλη με αφορμή ειδική ρύθμιση με την οποία δίνεται το δικαίωμα σε όσα ταμεία δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό να μείνουν εκτός ΕΟΠΥΥ, αλλά και σε όσα επιθυμούν και μπορούν να αποδείξουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς κρατική επιχορήγηση να εξέλθουν από τον Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας, αποσαφηνίζει πως με την επίμαχη διάταξη του Υπουργείου δεν διαλύεται ο ΕΟΠΥΥ, αλλά πράττονται τα συμφωνηθέντα.

Όπως διευκρινίζουν κύκλοι του υπουργείου, τα «συμφωνηθέντα» αφορούν μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία που λαμβάνουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό του κράτους και όχι στα αυτοδιαχειριζόμενα.

Στο μεταξύ στον ΕΟΠΥΥ εντάσσεται από 1ης Μαΐου και ο κλάδος ασθενείας του ΤΑΥΤΕΚΩ, του ταμείου ασφάλισης των υπαλλήλων τραπεζών και ΔΕΚΟ. Τι προβλέπεται και τι αλλάζει στη συνταγογράφηση;

Στον πολύπαθο και «διαβόητο» ΕΟΠΥΥ εντάσσονται από αύριο 1η Μαΐου οι παροχές υγείας των ασφαλισμένων υπαλλήλων των τραπεζών και επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, ο κλάδος Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ αποτελείται από τα ταμεία ασθενείας του Προσωπικού της ΔΕΗ, της «Εθνικής Ασφαλιστικής», του ΗΣΑΠ, του ΗΛΠΑΠ, της ΕΤΒΑ, της Εμπορικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, της Πίστεως Γενική και της American Express.

Οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ θα δικαιούνται τις παροχές που προβλέπονται από τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή φάρμακα, ιατρικές και παρακλινικές εξετάσεις και θα καλύπτονται υγειονομικά από τις δομές του Οργανισμό, δηλαδή εκτός από νοσοκομεία και κέντρα υγείας και από τις μονάδες υγείας πρώην ΙΚΑ, αλλά και από τους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς και παρόχους υγείας. Οι ασφαλισμένοι ΤΑΥΤΕΚΩ συνεχίζουν να εξυπηρετούνται και από τα ιατρεία των επιμέρους τομέων του ταμείου τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για τους παρόχους υγείας και τους γιατρούς από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, τις ιστοσελίδες των ενταχθέντων στον Οργανισμό φορέων, το τηλεφωνικό κέντρο 184, καθώς και στα ΚΕΠ.

Νέα είναι τα δεδομένα για τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ σε ότι αφορά στη συνταγογράφηση και την προμήθεια των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, παύει να ισχύει το συνταγολόγιο αναγραφής φαρμάκων των εν λόγω ταμείων και η συνταγογράφηση γίνεται μέσω του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ή με την έκδοση χειρόγραφης συνταγής στο ενιαίο έντυπο συνταγολογίου ΕΟΠΥΥ.

Όπως διευκρινίζεται, οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίζουν να αναγράφουν τη φαρμακευτική αγωγή στο βιβλιάριο ασθενείας του ασφαλισμένου για το ΤΑΠΑΕ Εθνική, «ενώ για τα υπόλοιπα Ταμεία, που τα βιβλιάρια περιέχουν εντολές υγειονομικής περίθαλψης, η καταγραφή της φαρμακευτικής αγωγής θα γίνεται στο στέλεχος των εντολών αυτών».

Σε ότι αφορά στα φάρμακα υψηλού κόστους και οι ασφαλισμένοι του ΤΑΥΤΕΚΩ πλέον εξυπηρετούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ δεν θα χρειαστεί εξέταση από τις επιτροπές φαρμάκων εξωτερικού και υψηλού κόστους αλλά και γονιμοποίησης, έως τα τέλη Μαΐου, χρόνος που απαιτείται για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Η εκτέλεση συνταγών ασφαλισμένων του ΤΑΥΤΕΚΩ, θα ακολουθεί τα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή η προμήθεια των φαρμάκων θα γίνεται από συμβεβλημένα φαρμακεία, χωρίς καταβολή χρημάτων, ενώ δεν αλλάζει κάτι στη σχέση εργασίας των μόνιμων γιατρών του φορέα με τον ΕΟΠΥΥ.

Επιπλέον, η απόδοση δαπάνης σε είδος θα εξακολουθήσει να γίνεται για τους ασφαλισμένους από τις υπάρχουσες υπηρεσίες παροχών του φορέα, για το μεταβατικό στάδιο και μέχρι την πλήρη ανάπτυξη των Περιφερειακών Υπηρεσιών Παροχών του ΕΟΠΥΥ.