Υπόμνημα προς τα πολιτικά κόμματα για την ΠΦΥ απέστειλε η ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ)-ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ(ΠΕΔΥ) καλεί τα κόμματα να εκθέσουν τις πολιτικές τους θέσεις για το δημόσιο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας στην χώρα μας. Μετά τις 14-9-2015 οι θέσεις των κομμάτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τις θέσεις τους για την κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην χώρα μας παρουσίασαν τα μέλη του ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας υγειονομικού προσωπικού του ΕΟΠΥΥ αλλά ταυτόχρονα καλούν τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων να δώσουν στην δημοσιότητακαι τις δικές τους θέσεις.

Διαβάστε εδώ την σχετική ανακοίνωση:

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ) ΕΔΡΑ: ΑΘΗΝΑ-ΑΝΕΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΡ. 279-ΕΙΔ-2658 Κάνιγγος 19, Τ.Κ. 10677 Αθήνα – Τηλ.: 210-3845732 Fax: 210-3834869 www.poseypika.gr e-mail: poseyp.pedy@gmail.com

Υπόμνημα προς τα πολιτικά κόμματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ)-ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ(ΠΕΔΥ) καλεί τα κόμματα να εκθέσουν τις πολιτικές τους θέσεις για το δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας στην χώρα μας. Μετά τις 14-9-2015 οι θέσεις των κομμάτων θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Yπόμνημα

Μετά την ψήφιση του νόμου (4238), ίδρυσης του ΠΕΔΥ που είχε μοναδικό σκοπό τη διάλυση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και την παραχώρηση στην τρόικα 2.500 απολύσεων, φτάσαμε σήμερα να βιώνουμε τις συνέπειες αυτού του σχεδιασμού με διαλυμένες μονάδες παροχής δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας, με 2.500 γιατρούς που εκβιάστηκαν , απειλήθηκαν και στη συνέχεια απολύθηκαν και με ομήρους όσους γιατρούς με το μαχαίρι στο λαιμό επέλεξαν μέσα σε επτά ημέρες να ανατρέψουν τα πάντα γύρω τους, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους με συνέπειες στην προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική τους ζωή. Ένα χρόνο μετά οι γιατροί αυτοί παραμένουν ΠΑΑ, χωρίς να έχουν αποκατασταθεί-εξομοιωθεί μισθολογικά με τους συναδέλφους του ΕΣΥ και με πλήρη απαξίωση της επί τουλάχιστον εικοσιπενταετία επιστημονική προσφορά τους.

Τον προηγούμενο χρόνο το ΚΕΣΥΠΕ δεν συνεδρίασε ούτε μια φορά για να συντονίσει τις δράσεις των ΥΠΕ με συνέπεια την αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί.

Σε δύο ΥΠΕ δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις ,σε κάποιες ΥΠΕ κρίθηκαν οι γιατροί που έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και σε άλλες όχι, αλλά και το τραγικότερο όλων είναι ότι όπου αυτές ολοκληρώθηκαν, δεν έχει γίνει η μισθολογική εξομοίωση. Επιπλέον, σε κάποιες αναγνωρίζουν ολόκληρη την προϋπηρεσία, σε άλλες δίνουν επίδομα βιβλιοθήκης και νοσοκομειακό επίδομα και σε άλλες τίποτα.

Παρά την δεινή κατάσταση της περίθαλψης στη χώρα μας και παρόλο που μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και την επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν με μνημονιακές δεσμεύσεις, οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ εξαιρέθηκαν. Θεωρούμε απαράδεκτο αυτό τον επιλεκτικό αποκλεισμό λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η δημοσιονομική δαπάνη δεν υφίσταται αν υπολογιστεί ότι η πλειονότητα των απολυμένων έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και αποζημιώνεται γι' αυτό, εξυπηρετώντας μικρότερο αριθμό ασφαλισμένων (200) μηνιαίως, ενώ στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ θα εξυπηρετούσαν πάνω από 500 ασθενείς με την ίδια αν όχι μικρότερη αποζημίωση.

Ζητάμε την άποψη του κόμματός σας και τις προτάσεις σας για επίλυση αυτού του προβλήματος που ταλανίζει όλους τους ασθενείς αλλά και τους γιατρούς.

Σας παρακαλούμε έως τις 14/09/2015 να μας αποστείλετε τις προτάσεις της παράταξης σας για να την αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ) και των συλλόγων μας.

Σχετικά με την υπολειτουργία των δομών του ΠΕΔΥ

Τα ιατρεία του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) υπολειτουργούν λόγω έλλειψης ιατρικού και οδοντιατρικού προσωπικού, καθώς επίσης λόγω απαρχαιωμένου μηχανολογικού εξοπλισμού και δυσκολίας προμήθειας αναλώσιμων υλικών(οδοντιατρικών, αντιδραστηρίων κ.λ.π).

Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει για την τύχη της δημόσιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που κατά κύριο λόγο καλύπτεται στο ΠΕΔΥ. Θα πρέπει να αποφασισθεί το ποσοστό επί του Α.Ε.Π που θα αποδοθεί στην δημόσια πρωτοβάθμια υγεία καθώς και το ποσοστό στους συμβεβλημένους ιδιώτες και εργαστήρια.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ)

Να επανδρωθούν τα ιατρεία του ΠΕΔΥ με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και να γίνει ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού και ανεμπόδιστη προμήθεια των κατάλληλων υλικών ώστε να προσφέρουμε στους πολίτες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου .

Όσον αφορά τους ιδιώτες παρόχους, πρέπει να έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις, οι πληρωμές τους να γίνονται τακτικά και χωρίς περικοπές, ώστε να προσφέρουν και αυτοί υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, διότι είναι δεδομένο ότι δεν είναι δυνατόν σήμερα το δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας να απορροφήσει όλες τις υγειονομικές ανάγκες.

Οι θέσεις της παράταξης σας:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σχετικά με τη μισθολογική κατάταξη των γιατρών ΠΑΑ

Οι γιατροί Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) στο ΠΕΔΥ, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα, μετά από 18 μήνες λειτουργίας του ΠΕΔΥ, να αμείβονται ως Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) ενώ έχουν κλείσει τα ιδιωτικά τους ιατρεία από τον Μάρτιο του 2014 και έχει παρέλθει προ καιρού το νομικό χρονικό όριο, στο οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της μισθολογικής τους κατάταξης που ήταν ο Οκτώβριος του 2014, δηλαδή οκτώ μήνες μετά την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ ( άρθρο 18 του ν. 4238 φεκ Α 38 17/2/14).

Εν τω μεταξύ, παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας των γιατρών στις διάφορες ΥΠΕ, ελλείψει συντονισμού από το Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα στην 6η ΥΠΕ να υπολογίζεται όλη η προϋπηρεσία στο ΙΚΑ και ήδη να έχουν γίνει και κάποιες πληρωμές των συναδέλφων ως ΠΑΑ με όλα τα επιδόματα, ενώ άλλες ΥΠΕ ακολουθούν άλλη μέθοδο υπολογισμού με αποτέλεσμα να προκύπτουν καθυστερήσεις. Προφανώς ο μη συντονισμός των ΥΠΕ θα δημιουργήσει επιπλέον των καθυστερήσεων, και άλλες παρενέργειες στο μέλλον.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΕΟΠΥΥ (ΠΕΔΥ)

Υπολογισμός όλης της προϋπηρεσίας στο ΙΚΑ, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους άλλους φορείς (αγροτικό, ειδικότητα) για τη μισθολογική κατάταξη, είτε με τροπολογία είτε με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο και άμεση καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους γιατρούς ΠΑΑ με ίδια ημερομηνία έναρξης, καθ’ ότι υπάρχουν ΦΕΚ που απέχουν μεταξύ τους από ΥΠΕ σε ΠΕΔΥ έως και 8 μήνες.

Επίσης, κατάταξη σε βαθμό διευθυντού με 20 χρόνια προϋπηρεσίας, αν και το δικαιότερο θα ήταν 15ετια όπως και στο ΕΣΥ (απαιτείται τροπολογία).

Οι θέσεις της παράταξης σας:

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σχετικά με το ιατρικό προσωπικό του ΠΕΔΥ

Στην παρούσα φάση στο ΠΕΔΥ έχουν απομείνει περίπου 2.300 όταν επί ΙΚΑ και ΕΟΠΥΥ (Φεβρουάριος 2014) υπηρετούσαν 5.000. Οι 2.700 περίπου υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση λόγω του νόμου 4238 ΦΕΚ Α38 17/2/14. Το 50 % περίπου των γιατρών ΠΕΔΥ υπηρετεί με δικαστικές αποφάσεις και με ανοιχτά τα ιατρεία τους.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ

Επαναπρόσληψη όσων επιθυμούν με καθεστώς ΠΕ ή ΠΑΑ (με την ανάλογη τροπολογία στον νόμο).

Ελεύθερη εκ νέου επιλογή των ήδη υπηρετούντων για ΠΕ η ΠΑΑ και φυσικά για τους τελευταίους, πλήρη δικαιώματα (μισθολογικά, συνταξιοδοτικά) και πρόσβαση όσων επιθυμούν στη δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιδιαίτερα για τους γιατρούς χειρουργικών ειδικοτήτων ώστε να μην ευνουχιστούν επιστημονικά. Να σημειώσουμε ότι όχι μόνο δε θα προκύψει οικονομικό κόστος με την επαναπρόσληψη των γιατρών που υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση αλλά θα προκύψει και οικονομικό όφελος διότι :

– οι συμβεβλημένοι γιατροί εκτός ΠΕΔΥ στοιχίζουν 2.000 περίπου ευρώ μηνιαίως μικτά και εξετάζουν 200 ασθενείς. Συνήθως, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα έχουν ολοκληρώσει τις επισκέψεις τους και λειτουργούν ως μη συμβεβλημένοι, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην βρίσκουν μετά την πρώτη εβδομάδα συμβεβλημένους ιατρούς.

– οι γιατροί εντός ΠΕΔΥ, στοιχίζουν επίσης περίπου 1900 ευρώ μικτά κάθε μήνα και εξετάζουν 26 ασθενείς την ημέρα επί 22 ημέρες τον μήνα, δηλαδή 570 περιστατικά τον μήνα.

– επιπλέον, η αναβάθμιση των εργαστηρίων του οργανισμού (μικροβιολογικά, ακτινολογικά κλπ) συντελεί στη μείωση του γενικού κόστους, καθώς τα εν λόγω εργαστήρια προτείνονται κατά προτεραιότητα από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ και λειτουργούν ως αντίπαλο δέος απέναντι στον συνεχώς αυξανόμενο επιχειρηματικό μεγαλοΪδιωτικό τομέα.

Να σημειώσουμε επίσης, ότι η επανένταξη των γιατρών που αποχώρησαν θα απελευθερώσει θέσεις συμβλημένων γιατρών που μπορούν να καταλάβουν νέοι γιατροί που είχαν μείνει εκτός των συμβάσεων.

Οι Θέσεις της παράταξης σας:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σχετικά με την προκήρυξη των 1.860 θέσεων μονίμων γιατρών –οδοντιάτρων.

Το 2009 προκηρύχθηκαν μέσω ΑΣΕΠ 1.860 θέσεις μόνιμων γιατρών οδοντιάτρων ΙΚΑ. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το 2012 αλλά η ένταξη δεν έγινε ποτέ.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ

Να γίνει η ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας και ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες σύμφωνα με τον νόμο.

Οι θέσεις της παράταξης σας:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Σχετικά με τους επικουρικούς γιατρούς ΠΑΑ

Αυτή η εργασιακή σχέση αποδείχθηκε μη ελκυστική για τους νέους γιατρούς και φαίνεται από το γεγονός ότι ενώ προκηρύχθηκαν 900 θέσεις επικουρικών σε πρώτη φάση, μόνο 170 εξεδήλωσαν ενδιαφέρον.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ

ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

Να υπάρχει η δυνατότητα μετά την λήξη των συμβάσεων των επικουρικών ιατρών και εφ' όσον το επιθυμούν, να παραμείνουν στις θέσεις τους έως ότου καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό.

Για τις άδειες μητρότητας, κανονικές και εκπαιδευτικές να ισχύει ότι και για τους άλλους γιατρούς .

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι χειρουργικές ειδικότητες αποτελούν μία ειδική κατηγορία, όπου οι ιατροί, όπως προκύπτει από το καθεστώς που επικρατεί αυτή την στιγμή στο ΠΕΔΥ, αποκλείονται για μακρό χρονικό διάστημα από το αντικείμενό τους (δηλαδή από την συμμετοχή τους σε χειρουργικές επεμβάσεις). Έτσι, μακροπρόθεσμα εκπίπτουν οι χειρουργικές τους ικανότητες. Θα ήταν ίσως δόκιμο να μπορούν να διεκπεραιώνουν επεμβάσεις στο δημόσιο τομέα (με συγκεκριμένο πλαφόν όσον αφορά τον αριθμό των επεμβάσεων και στην αμοιβή του ιατρού) που προκύπτουν μέσω του ΠΕΔΥ.

Οι θέσεις της παράταξης σας:

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..……………….

Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και αφορούν τα έτη 2009-2012.

Θέσεις της ΠΟΣΕΥΠ ΠΕΔΥ

Αν δεν είναι δυνατή η άμεση αποπληρωμή τους, να νομοθετηθεί ο συμψηφισμός με τις τρέχουσες οφειλές των γιατρών στην εφορία, κλπ διότι αντιμετωπίζουμε οξύ οικονομικό πρόβλημα και είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις τρέχουσες όφειλες μας προς την εφορία και προς προμηθευτές.

Οι θέσεις της παράταξης σας:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Για την Εκτελεστική Γραμματεία

της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΕΟΠΥΥ)

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Παν. Ψυχάρης Αθ. Αποστολόπουλος